Ispunjeno

Donošenje strategije za borbu protiv zloupotrebe droga

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Socijalna politika

Donošenje strategije za borbu protiv zloupotrebe droga.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na konferenciji za medije 28.12.2023. godine, predstavilo je Strategiju i akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo.

Na hitnoj sjednici Skupštine KS o sigurnosti u saobraćaju, održanoj 9.6.2023. godine, Vlada KS zadužena je da donese program prevencije i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, s posebnim fokusom na kontrolu učesnika u saobraćaju, a nosilac aktivnosti bio je MUP KS.

Kako su naveli iz MUP-a, resorni ministar Admir Katica formirao je tada stručni tim sačinjen od stručnjaka u različitim segmetima suprotstavljanja zloupotrebi opojnih droga koji su intenzivno radili na izradi Strategije i Akcionog plana, te definisali opće ciljeve, područje djelovanja i posebne strateške ciljeve.

Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Irma Deljkić, pojasnila je da akcioni plan propisuje 59 provedbenih aktivnosti, s posebnim ciljem smanjenja ponude opojnih droga. Za ovaj cilj propisane su sljedeće mjere: smanjenje dostupnosti i učinkovita kaznena politika, smanjenje potražnje, mjere sprečavanje korištenja droga i podizanja svijesti o štetnom djelovanju, te smanjenje štete i rizika. 


Napomena: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo. Ovo obećanje postalo je dijelom Programa skupštinske većine 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu ralizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!