Nije započeto

Donošenje mehanizma zaštite zviždača na federalnom nivou

Partije: Naša stranka | Oblasti: Pravna država

Također, u borbi protiv korupcije jedan od ključnih zaštitnih mehanizama je zaštita zviždača. Mi smo ovaj proces već pokrenuli u Parlamentu Federacije, ali je on blokiran od strane vlasti. Odblokirat ćemo proces zaštite zviždača. Časni i pošteni ljudi koji rade u državnim institucijama ili su svjedočili nekim koruptivnim radnjama, a koji se odvaže da prijave kriminalne radnje, moraju dobiti adekvatnu zaštitu od države.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije u prethodnom mandatu, ali novoimenovana Vlada FBiH povukla je iz parlamentarne procedure ovaj zakon nedugo nakon imenovanja. Međunarodni dan zviždača, 23.6.2023. je u BiH obilježen bez da na nivou FBiH postoji zakon o zaštiti prijavitelja korupcije.

Damir Šapina, pomoćnik federalnog ministra za pravosuđe, kazao je kako je plan da se od septembra 2023. godine krene s doradom teksta zakona, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. 

Prema informacijama iz marta 2024. godine, obzirom da je jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti na svom putu ka EU usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, ovaj zakon je trebao biti završen do kraja tog mjeseca. Međutim, u prvih godinu dana mandata Vlade FBiH zakon se nije razmatrao u Parlamentu Federacije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!