Nije započeto

Donošenje mehanizma zaštite zviždača na federalnom nivou

Partije: Naša stranka | Oblasti: Pravna država

Također, u borbi protiv korupcije jedan od ključnih zaštitnih mehanizama je zaštita zviždača. Mi smo ovaj proces već pokrenuli u Parlamentu Federacije, ali je on blokiran od strane vlasti. Odblokirat ćemo proces zaštite zviždača. Časni i pošteni ljudi koji rade u državnim institucijama ili su svjedočili nekim koruptivnim radnjama, a koji se odvaže da prijave kriminalne radnje, moraju dobiti adekvatnu zaštitu od države.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije u prethodnom mandatu, ali novoimenovana Vlada FBiH povukla je iz parlamentarne procedure ovaj zakon nedugo nakon imenovanja. Međunarodni dan zviždača, 23.6.2023. je u BiH obilježen bez da na nivou FBiH postoji zakon o zaštiti prijavitelja korupcije.

Damir Šapina, pomoćnik federalnog ministra za pravosuđe, kazao je kako je plan da se od septembra 2023. godine krene s doradom teksta zakona, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. “Za ovaj zakon je potrebno provesti i široku javnu raspravu, ali sam nacrt koji već postoji dosta je kvalitetan i prepoznaje institute interne i eksterne prijave korupcije, ali i zaštite prijavitelja”, objasnio je Šapina.

Zakon o zaštiti zviždača Federacije BiH utvrđen je 2018. godine, a četiri godine kasnije je i upućen u parlamentarnu proceduru. “Mi, nažalost, nismo imali priliku da raspravljamo o ovom zakonu, jer smo se bavili budžetom i formiranjem vlasti”, rekaoje u junu 2023. godine Belmin Zukan, zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!