Započeto

Donijeti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Donijeti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je krajem aprila 2023. godine. Međutim, pojedine odredbe ovog zakona naišle su na neodobravanje medijske zajednice te domaćih i stranih organizacija civilnog društva. Zbog brojnih prigovora da Nacrt ugrožava slobodu govora i medija, ministar Katica je početkom jula 2023. godine izjavio da će Nacrt ipak biti dopunjen.


Vlada KS usvojila je krajem aprila 2023. godine Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim su predviđene sankcije za nasilje na internetu, kao i širenje lažnih vijesti. Ovaj nacrt naišao je na brojne kritike javnosti. 

Kako je 27.4.2023. godine obrazložio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, osnovna novina koju donosi ovaj zakon jeste borba protiv nasilja na internetu, odnosno u online svijetu.

Međutim, odredbe zakona kojima se predviđaju visoke kazne za iznošenje i prenošenje lažnih vijesti naišle su na neodobravanje medijske zajednice i domaćih i stranih organizacija civilnog društva. 

Šef misije OSCE-a Bosni i Hercegovini Brian Aggeler  rekao je da je od ključne važnosti biti oprezan prilikom definisanja “lažnih vijesti” i ocjenjivanja njihovog potencijala za kršenje javnog reda i mira.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić izjavila je kako se pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala i društvenih mreža treba riješiti posebnim zakonom, a ne zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zbog brojnih prigovora da Nacrt ugrožava slobodu govora i medija, ministar Katica je početkom jula 2023. godine izjavio da će Nacrt ipak biti dopunjen. Formirana je radna grupa koja će dopuniti Nacrt u dijelu koji se odnosi na prekršaje na internetu i koje je potrebno ponovo definisati.


Na Istinomjerov upit početkom marta 2024. godine iz MUP-a KS odgovoreno je da  radna grupa intenzivno radi na usklađivanju odredbi ovog zakona kojim će se regulisati internet kao javni prostor i definisati način borbe protiv nasilja na internetu i zaustavljanja govora mržnje. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!