Započeto

Donijeti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Pravna država

Donijeti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada KS usvojila je krajem aprila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim su predviđene sankcije za nasilje na internetu, kao i širenje lažnih vijesti. Ovaj nacrt naišao je na brojne kritike javnosti. 

Izvor: Freepik

Kako je obrazložio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, osnovna novina koju donosi ovaj zakon jeste borba protiv nasilja na internetu, odnosno u online svijetu.

“Prvi put u Kantonu Sarajevo propisali smo kao prekršaj, odnosno definisali kao javno mjesto, i djelovanje na internetu. Dakle, kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcioniran, ako je to radio na području KS ili ako je posljedica nastupila na području našeg kantona. Posebno smo ponosni na ovu novu odredbu zakona”, naveo je ministar Katica.

Međutim, odredbe zakona kojima se predviđaju visoke kazne za iznošenje i prenošenje lažnih vijesti naišle su na neodobravanje medijske zajednice i domaćih i stranih organizacija civilnog društva. 

Tako je i šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler uputio pismo premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću i šefovima klubova političkih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo u kojem je skrenuo pažnju na zabrinutost OSCE-a u vezi s ovim nacrtom. 

Naglasio je da je, uzimajući u obzir značajan utjecaj koji dezinformacije i propaganda imaju na demokratiju, od ključne važnosti biti izuzetno oprezan prilikom definisanja “lažnih vijesti” i ocjenjivanja njihovog potencijala za kršenje javnog reda i mira.

Također, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić izjavila je da smatra kako bi se pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala i društvenih mreža trebalo riješiti posebnim zakonom, a ne zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zbog brojnih prigovora da Nacrt ugrožava slobodu govora i medija, ministar Katica je početkom jula 2023. godine izjavio da će Nacrt ipak biti dopunjen.

“Formirali smo radnu grupu koja će dopuniti ovaj nacrt u dijelu o kojem se u javnosti najviše raspravljalo. To je dio koji se odnosi na prekršaje na internetu, koji je prvi put definisan kao javno mjesto. Treba te odredbe ponovo definisati”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa ministar Katica.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!