Započeto

Digitalizacija i transformacija administrativnog sektora

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Povećanje javne potrošnje za digitalizaciju i transformaciju čitavog administrativnog sektora i dodatnu digitalizaciju poslovnog svijeta.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica GIZ-a u BiH Eva Näher, potpisali su 14.7.2023. godine Memorandum o saradnji koji uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija.


Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera potpisali su 1.8.2023. godine Aneks Sporazuma o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Za provedbu ovog projekta čija ukupna vrijednost iznosi 270.000 KM Vlada FBiH raspodijelila je 150.000 KM iz budžeta FBiH, a dodatnih 120.000 KM donatorskih sredstava osigurano je na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva i UNDP-a. Kako je navedeno u saopštenju od 21.9.2023. godine, svrha projekta je poticanje uspostavljanja novih i osnaživanje postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike u oblasti digitalizacije poslovnih procesa, razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti i uvođenja inovativnih poslovnih modela.

NAPOMENA: Ovo obećanje je nakon 100 dana mandata Vlade FBiH greškom nosilo ocjenu Nije započeto pa je ocjena korigovana u Započeto. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!