Nije započeto

Analiza mogućih izmjena Zakona o javnom okupljanju u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Izvršiti analizu mogućih izmjena Zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023 - 2026

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 2022. godine zahtijevao hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju. Kako se navodi u Rozom izvještaju 2023. imenovana je radna grupa za rad na nacrtu zakona, ali do momenta pisanja navedenog izvještaja 2022. godine nacrt nije bio u proceduri.

Na press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo održanoj 4. jula 2023. godine povodom 100 dana mandata ove Vlade ministar unutrašnjih poslova Admir Katica rekao je da nisu postignute saglasnosti u vezi pojedinih odredbi ovog zakona. Razlog tome su spontana okupljanja, za koja kaže da nisu prihvatljiva iz sigurnosnih razloga, ali da je MUP KS otvoren za dalje konsultacije po pitanju ovog zakona.


Na Istinomjerov upit početkom marta 2024. godine iz MUP-a KS odgovoreno je da su aktivnosti na analizi mogućih izmjena Zakona o javnom okupljanju u KS u proceduri.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!