Zaustavljeno

Analiza kantonalnih institucija i njihove finansijske efikasnosti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Analiza svih kantonalnih institucija sa stanovišta njihove opravdanosti i finansijske efikasnosti njihovog djelovanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS aktivnosti na realizaciji datog obećanja su zaustavljene.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Nije moguće pronaći javno dostupne informacije na aktivnostima poduzetim ka ispunjenju ovog obećanja u toku prvih 100 rada Vlade KS. Tokom prvih 100 dana rada Vlada Kantona Sarajevo nije provodila aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Podsjećamo, Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je 30.9.2022. godine Izvještaj o finansijskoj revizij Kantona Sarajevo za 2021. godinu za osam institucija Kantona Sarajevo u kojima su zabilježene značajne slabosti i nepravilnosti u poslovanju. Od 28 datih preporuka u izvještaju, čak 24 su ponovljene iz ranijeg perioda, što znači da institucije nisu preduzimale aktivnosti na otklanjanju nedostataka na koje su im revizori ranije ukazali.

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su 22.5.2023. godine Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da uspostave nadzor nad nalazima izvještaja o finansijskoj reviziji institucija u Kantonu Sarajevo te uvedu mehanizme za praćenje postupanja po preporukama, kako bi se osiguralo da institucije uklone identifikovane propuste u radu. Kako su naveli iz CCI, to prije svega podrazumijeva da se Vlada i Skupština Kantona Sarajevo upoznaju sa nalazima izvještaja o finansijskoj reviziji te da kroz periodično izvještavanje revidiranih institucija isprate proces postupanja po preporukama.

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!