U progresu

Analiza implementacije Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Vršiti analizu implementacije Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, procjena utjecaja propisa u dijelu funkcije unutrašnje kontrole, integriteta policijskih službenika (body kamere, ostvarenje jačanja integriteta policijskih službenika kroz jačanje antikoruptivnih mjera i ostalo).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Tokom prve godine Vlade Kantona Sarajevo vršene su aktivnosti na implementaciji ova dva zakona tokom konkursnih procedura i prijema policijskih službenika. U vezi s navedenim, pitanja za ispit općeg znanja bila su dostupna svim kandidatima na web stranici MUP-a KS, kandidati su ispite polagali pod šiframa, dok se svaka faza prijema snimala. Najavljeno je i da će policija u drugom kvartalu 2024. godine raspolagati sa mini kamerama.


Prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz MUP-a KS 23. juna 2023. godine, tada je u toku bio ograničeni dvofazni postupak nabavke Body Worn kamera. 

Tokom 2023. godine provedena ja javna nabavka za kamere te je odabran dobavljač.  

Na Istinomjerov upit početkom marta 2024. godine iz MUP-a KS odgovoreno je da se okvirno može računati da će policija u drugom kvartalu 2024. godine raspolagati mini kamerama. Vrijednost ugovora koji je zaključen za nabavku kamera je 418.795 KM bez PDV-a.


Kada je riječ o implementaciji dva navedena zakona iz MUP-a KS je početkom marta 2024. godine odgovoreno da su aktivnosti na analizi implementacije Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima KS izvršene. U odgovoru su se osvrnuli i na prijem 195 policijskih službenika tokom 2023. godine na osnovu konkursne procedure provedene u skladu sa propisima ova dva navedena zakona. 

Kako u odgovoru obrazlažu, zakoni propisuju da pitanja za ispit općeg znanja trebaju biti dostupna kandidatima putem zvanične web stranice MUP-a KS za što navode da je i učinjeno. Također, propisano je da procedure prijema moraju biti transparentne, fer i korektne, za koje tvrde da su primijenjene. Svi mogu preuzeti pitanja sa web stranice, a u momentu polaganja ispita sistem će ponuditi određenu grupu pitanja. Ispiti se polažu pod šiframa. Nakon toga polaže se test fizičke sposobnosti, dok se svaka faza prijema snima i isključena je svaka mogućnost manipulacije. Ovim iz MUP-a KS zaključuju da su konkursne procedure provedene u skladu sa navedenim zakonima. Navode da se na isti način trenutno provodi procedura prijema novih 250 policijskih službenika, nakon čijeg prijema će biti raspisan javni konkurs za prijem još 200 policijskih službenika po istim procedurama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!