Zaustavljeno

Aktivnosti koje će omogućiti naplatu svih dosuđenih potraživanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Poduzeti sve neophodne aktivnosti koje će osigurati dovoljan iznos novčanih sredstava u budžetu Kantona Sarajevo na odgovarajućoj poziciji, a koja će omogućiti naplatu svih potraživanja koja su dosuđena po osnovu pravosnažnih sudskih odluka iz radnog odnosa, uključujući i zakonske zatezne kamate, svim imaocima pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda ili rješenja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS aktivnosti na realizaciji datog obećanja su zaustavljene.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Prema zaključku Vlade Kantona Sarajevo, 18.5.2023. godine objavljen je Poziv za zaključenje vansudskih nagodbi, u cilju izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđena zaposlenicima u organima i institucijama Kantona Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva pravde i uprave, Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Općinskog suda u Sarajevu održali su 23.5.2023. godine sastanak s ciljem revidiranja Akcionog plana Vlade KS iz 2017. godine o mjerama i aktivnostima za unapređenje naplate komunalnih usluga.

Sastanak je, kako je saopšteno, održan s ciljem sagledavanja postignutih učinaka na temelju navedenog plana, te njegove revizije i određivanja prioriteta između mjera, kako bi se u što kraćem periodu u ovoj oblasti postigao dodatni pomak. Istaknuta je potreba osiguranja prostora u koji bi se mogli smjestiti oduzeti predmeti, te vršiti njihova prodaja. Određen je rok od 15 dana za reviziju Akcionog plana, koji će ponovo biti upućen Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje. Također je usuglašen mehanizam koordinacije i praćenja izvršenja mjera iz Akcionog plana, kroz redovne sastanke i sistem praćenja implementacije usaglašenih mjera.

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!