Započeto

30% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2040. godine

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Jasno utvrđivanje proizvodnog miksa električne energije, s ciljem od 30% električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) do 2040. godine, isključujući energiju dobivenu od hidroelektrana. Hidroelektrane ne troše resurs, ali agresivno narušavaju ekosistem i ne mogu biti jedino strateško usmjerenje Bosne i Hercegovine.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Prema statističkim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, koji obuhvataju prvih 10 mjeseci 2023. godine solarne i vjetroelektrane su učestvovale sa 3,2% od ukupne proizvedene električne energije u BiH.

Krajem marta 2023. godine, Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, utvrdilo Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, projekt Vjetroelektrana “Vlašić”.

Projekt izgradnje VE “Vlašić” sufinansirati će Evropska investicijska banka kreditom u iznosu od 36 miliona eura, s rokom otplate od 20 godina. Sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a implementator projekta je JP “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo. Projekt predviđa isporuku, instalaciju i puštanje u pogon vjetroagregata instalirane snage do 50 MW, izgradnju temelja, isporuku i ugradnju električne opreme i transformatora za vjetroagregate i tornjeve, izgradnju podstanice visokog napona, izgradnju pristupnih puteva, kablovskih tranšea, montažnog prostora i platformi za dizalice te različite konsultantske usluge. Realizacija projekta je planirana za 2024. godinu.

U Programu rada VM BiH za 2023. godinu kao jedan od strateških ciljeva naveden “Razvoj energetskih potencijala, posebno obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!