Neispunjeno

KS i dalje bez ministra zdravstva

Nakon što je ministar zdravstva u Vladi KS Rusmir Mesihović 25. jula podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, na njegovo mjesto Demokratska fronta (DF) kandidovala je dr. Nijaza Štitkovaca, što je naišlo na neodobravanje Saveza za bolju budućnost (SBB). Iako je DF 10. augusta 2020. godine predložio novu kandidatkinju, dr. Draženku Malićbegović, ministarsko mjesto je još uvijek upražnjeno.

Početkom augusta, zastupnik DF-a u Skupštini KS Senad Hasanović, u razgovoru za Klix.ba, izjavio je da je izbor ministra zdravstva KS prvi prioritet u radu Vlade.

To pitanje mora biti riješeno u narednih nekoliko dana. Na koji način će to biti riješeno, to u ovom trenutku ne mogu kazati. Ali slažem se da to pitanje mora biti hitno riješeno s obzirom na epidemiološku situaciju.

Senad Hasanović, 4. august 2020.

Hasanović je ovo izjavio dok je akutuelni kandidat za ministarsku poziciju bio Štitkovac. Kako nije bilo dogovora koalicionih partnera u KS, DF je 10. augusta za ministricu zdravstva KS predložio dr. Draženku Malićbegović koja trenutno obavlja dužnost pomoćnice ministrice u sektoru zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH.

Premijer Mario Nenadić, 19. augusta donio je rješenje o imenovanju Draženke Malićbegović kao prijedlog DF-a za ministricu zdravstva KS. Ipak, na hitnoj sjednici Skupštine KS održanoj 20. augusta, na kojoj je Malićbegović trebala biti potvrđena, rasprava je bila fokusirana na Poslovnik o radu Skupštine KS kao na rad Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS. Nakon nešto više od sat vremena rasprave, sjednica je prekinuta bez potvrđivanja kako Maličbegović, tako i Anele Mešić na poziciju ministrice za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica.

S obzirom na to da je prošlo 20 dana od najave da će “u narednih nekoliko dana” biti riješeno pitanje čelne pozicije u Ministarstvu zdravstva KS, obećanje Senada Hasanovića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!