Neistina

Posljednji lokalni izbori odgođeni su u skladu sa zakonom

Kako je utvrdio Sud BiH, Lokalni izbori 2020. godine odgođeni su na osnovu člana 14.2 Izbornog zakona BiH.

Screenshot: N1

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Boran Bosančić (DEMOS) govorio je za N1 26. juna 2024. godine o radu Centralne izborne komisije BiH (CIK), ustvrdivši da je CIK posljednje lokalne izbore odložio protivno Izbornom zakonu.

CIK je griješio u nekim najosnovnijim stvarima, 2020. godine su odgodili izbore. Nisu imali zakonsko pravo po Izbornom zakonu da odgode izbore.

Boran Bosančić, 26.6.2024.

Lokalni izbori 2020. godine raspisani su 7. maja 2020. godine i trebali su biti održani 4. oktobra iste godine. Ipak, krajem maja 2020. CIK je donio Odluku o odgađanju održavanja izbora za 15. novembar. Tadašnja predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina nakon sjednice je obrazložila da je odluka donesena jer nisu obezbijeđena sredstva za provođenje izbora.

S obzirom da sredstva nisu obezbijeđena, bili smo prinuđeni primijeniti odredbe (14/12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema kojem je CIK ovlašten donijeti odluku o odgađanju izbora.

Vanja Bjelica-Prutina, 23.5.2020.

U Izvještaju CIK-a o provedbi Lokalnih izbora 2020. godine konstatovano je da je prilikom donošenja odluke o odgađanju izbora CIK primijenio odredbe člana 14.2 Izbornog zakona BiH, prema kojem CIK donosi odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenica koje ukazuju na to da izbore nije moguće provesti u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Sredinom jula 2020. godine na adresu CIK-a BiH stiglo je rješenje Suda BiH kojim se kao neosnovana odbija žalba Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske na odluku CIK-a od 23. maja o odgađanju Lokalnih izbora.

U obrazloženju rješenja Suda BiH se, pored ostalog, navodi da “prema shvatanju vijeća Apelacionog odjeljenja, datum održavanja odgođenih izbora za 15. novembar ne predstavlja kršenje odredbe člana 14.2 stav 4. Izbornog zakona BiH, te Apelaciono vijeće Suda BiH konstatuje da je pobijana odluka CIK BiH pravilna i zakonita, a žalba neosnovana”.

S obzirom na to da su Lokalni izbori 2020. godine odgođeni u skladu sa zakonom, što je utvrdio i Sud BiH, tvrdnju Borana Bosančića da CIK prema Izbornom zakonu nije imao pravo da odgodi izbore Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!