Neispunjeno

Ponovo probijen rok za završetak izgradnje tunela “Žaba”

Ugovor za izgradnju tunela Žaba na cesti “Stolac – Neum” potpisan je krajem augusta 2018. godine, a prilikom potpisivanja ugovora rečeno je da će radovi trajati dvije godine. Prvi rok za početak gradnje tunela je probijen čime se u to vrijeme bavio i Istinomjer, a sredinom novembra 2018. godine obavljeno je prvo miniranje. Prema posljednjim informacijama gradnja tunela će u potpunosti biti završena u oktobru ove godine, iako je ranije bilo najavljeno da će se to desiti u augustu.

Prilikom potpisivanja ugovora o gradnji sa kompanijom Euroasfalt između ostalog je saopšteno:

Vrijednost ugovora je 23 miliona KM sa PDV-om. Planirani početak radova je 3. septembar 2018. godine, a rok za izvođenje je 24 mjeseca.

Ceste FBiH, 23. august .2018.

Rad na projektu je počeo 15. oktobra 2018. godine, a rok od dvije godine za izgradnju tunela prošao je 3. septembra ove godine.

Krajem juna 2019. godine iz preduzeća Ceste FBiH, saopšteno je da se probijanje tunela Žaba privodi kraju, odnosno da je od ukupno 970 metara tunela probijeno već 850 metara, te se konačno probijanje očekuje početkom jula.

Tunel Žaba probijen je 13. jula 2019. godine, a kako je tada najavljeno kompletni radovi na ovom objektu trebali su biti završeni do sredine 2020. godine.

Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju kompletni radovi na tunelu biti završeni.

Ljubo Pravdić, 13. juli 2019.

Radovi nisu završeni u maju 2020. godine, a prema informacijama iz aprila, završetak radova na ovom dijelu očekivao se u augustu ove godine. Međutim, prema informacijama koje su medijima dali iz JP “Ceste FBiH”, radovi u tunelu “Žaba” još uvijek traju.

Posao je, praktično, okončan, trenutno se postavljaju instalacije unutar tunela i u oktobru će cijela priča s tunelom Žaba biti završena.

JP “Ceste FBiH”, 6. septembar 2020.

Kompletna cesta od Stoca do Neuma koja će povezati jedini bh. grad na moru sa ostatkom zemlje, prema ranijim najavama trebala bi biti završena do 2022. godine. Međutim, s obzirom na činjenicu da je izgradnja tunela “Žaba”, kako je najavljivano trebala biti završena prvo u junu, potom i u augustu ove godine, a da se to neće desiti do oktobra, Istinomjer će ranija data obećanja iz kompanije “Ceste FBiH” ocijeniti kao neispunjena.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!