Analize

Pomoć za borbu protiv COVID 19 BiH stiže od međunarodnih institucija ali i pojedinih država

Ovoga puta, kao što je to Komesarka za međunarodna partnerstva u Evropskoj komisiji, Jutta Urpilainen rekla, niko nije siguran sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta. U tom kontekstu gledano, kada je efikasna borba protiv COVID-a 19 u pitanju, odgovornost nadležnih institucija u BiH nije samo lokalnog karaktera, već ima i regionalnu ali i globalnu komponentu.

Uspješna borba protiv pandemije novog koronavirusa, kada su međudržavni i međunarodni odnosi uopšte u pitanju, pored ostalog zahtijeva i međusobnu solidarnost. Kada se o Bosni i Hercegovini radi, pomoć od međunarodnih institucija i organizacija, ali i pojedinih država počela je da stiže u našu zemlju.

Jedan od prvih kontingenata pomoći koji u kontekstu borbe protiv pandemije novog koronavirusa došao u BiH bio je onaj koji je 23. 03. 2020. godine na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao avionom vojske SAD-a. Kako je iz Amasade SAD-a u BiH tom prilikom rečeno, u prvoj seriji pomoći nalazi se medicinski materijal i druge važne potrepštine koje će biti donirane Oružanim snagama BiH.

Kao NATO partner i dugogodišnji prijatelj BiH, Sjedinjene Američke Države i američki narod reagiraju na ovu situaciju snažnom i postojanom podrškom koju građanima BiH iskazujemo već više od 25 godina. Globalno, državni sekretar obećao je 100 miliona dolara pomoći međunarodnim naporima, kao i 1,25 milijardi dolara koje će State Department i USAID programirati za borbu protiv pandemije na međunarodnoj razini.

Ambasada SAD u BiH, 23. mart 2020.

Kad je u pitanju pomoć od strane NATO-a sa kojim BiH ima partnerske odnose, važno je istaći da je naša zemlja 02 . 04. 2020. godine putem programa Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), uputila zahtjev za međunarodnu pomoć u odgovoru na globalnu pandemiju koronavirusa COVID-19.

U međuvremenu, iz Ambasade SAD-a u Sarajevu obavijestili su javnost u našoj zemlji da, u konekstu borbe protiv COVID-19, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) donira 1,2 miliona dolara Bosni i Hercegovini te da će ta sredstva “služiti kao pomoć u opremanju laboratorija, otkrivanju slučajeva i njihovom nadziranju, podršku ekspertima, podizanju svjesti i uključenosti zajednice”.

Što se tiče pomoći za BiH iz Evropske unije (EU), već je 23. 03. 2020. godine na zvaničnoj stranici Delegacije EU u BiH najavljeno da EU razmatra dva načina pružanja pomoći BiH koja uključuju brzu podršku u obezbjeđivanju medicinske opreme u vrijednosti do 7 miliona eura, kao i srednjoročno prilagođavanje i primjenu podrške EU u iznosu do 50 miliona eura za programe ekonomskog razvoja.

Ambasador EU u BiH, Johann Sattler tom je prilikom izjavio:

Evropska unija je i u prošlosti bila uz Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio slučaj sa našom pomoći za oporavak od posljedica poplava u 2014. godini. Hitne mjere koje trenutno poduzimamo su vezane za prioritetnu medicinsku opremu, oko čega smo u kontaktu sa UNDP-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. To uključuje zalihe za bolnice i sl. Također radimo na oslobađanju sredstava u vrijednosti do pet miliona eura za istu ovu namjenu, a koja bi bila dostupna kasnije, nakon što BiH potpiše finansijski sporazum IPA 2020.

Johann Sattler, 23. mart 2020.

Tri dana kasnije, ambasador Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za, kako se navodi, hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19 a namjena finansijskog paketa je kupovina 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

Tom prilikom najavljeno je i da će, pored hitne pomoći za medicinske potrebe, EU Bosni i Hercegovini “usmjeriti više od 70 miliona eura na spašavanje poslova tako što će pomoći najugroženijim biznisima, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i prevoza”.

S tim u vezi, u okviru globalnog odgovora na pojavu koronavirusa, Evropska komisija je 30. 03. 2020. godine najavila blizu 38 miliona eura direktne podrške Zapadnom Balkanu za vanrednu zdravstvenu situaciju uzrokovanu koronavirusom, te dodatnu preraspodjelu 374 miliona eura za pomoć socioekonomskom oporavku regiona.

Za ublažavanje socioekonomskih efekata koronavirusa, Evropska unija će također preusmjeriti sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) kako bi pomogla kratkoročnom i srednjoročnom oporavku partnera sa Zapadnog Balkana. Predviđa se podrška privatnom sektoru, povećanje stepena socijalne zaštite, s posebnom pažnjom usmjerenom na ranjive grupe te jačanje otpornosti u sektoru javnog zdravstva. Za ove svrhe, Komisija planira operacionalizaciju gotovo 46,7 miliona eura za podršku socioekonomskom oporavku Albanije, 73,5 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu, 50 miliona eura za Crnu Goru, odnosno, 62 miliona eura za Sjevernu Makedoniju, 78,4 miliona eura za Srbiju te gotovo 63 miliona eura za Kosovo.

Delegacija EU u BiH, 30. mart 2020.

Već 31. 03. 2020. godine 2 500 testova na koronavirus, koje je finansirala Evropska unija, a čiju nabavku je osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), isporučeno je kantonalnim bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Novi kontingent pomoći iz EU stigao je u BiH 02. 04. 2020. godine koji je pored ostalog sadržio 7500 testova na COVID-19 te 15000 maski za medicinsko osoblje.

Komesarka za međunarodna partnerstva u Evropskoj komisiji, Jutta Urpilainen je 08. 04. 2020. godine, predstavljajući Globalni odgovor Evropske unije u borbi protiv pandemije, podvukla da niko nije siguran sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta, te da iz “toga proizlazi potreba za međunarodnom saradnjom i partnerstvima”. Kada je Zapadni Balkan u pitanju, Komesar za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi je s tim u vezi potvrdio:

U okviru našeg globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, više od 3,8 milijardi eura predviđenih sredstava za Zapadni Balkan i naše neposredno istočno i južno susjedstvo preusmjeravamo u rješavanje njihovih sadašnjih stvarnih potreba, a to su hitan odgovor na zdravstvenu krizu, jačanje zdravstvenih sistema i ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije. Dijelimo isti kontinent i samo zajedno možemo uspjeti.

Olivér Várhelyi, 08. april 2020.

Da će pomoć BiH u borbi protiv novog koronavirusa stići i iz Kraljevine Norveške, 22. 03. 2020. godine najavio je Ambasador BiH u toj zemlji, Nedim Makarević a zvanično obavještenje o tome stiglo je četiri dana kasnije:

Sredstva će biti prebačena i implementirana preko UNDP u BiH na način kako je najefikasnije i najprioritetnije, a vezano za razvoj situacije u BiH i konkretne potrebe, a bazirano na potraživanju naših odgovornih institucija. Način, vrsta, materijal i oblik pomoći u vrijednosti od 7,5 miliona norveških kruna će biti naknadno objavljeni preko organizacija koje će istu implementirati.

Nedim Makarević, 26. mart 2020.

Nakon sastanka između člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika i predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučiča održanog 23. 03. 2020. godine, našoj zemlji upućena je i pomoć od strane te susjedne zemlje. Tako je u Banja Luku 31. 03. 2020. godine stigao, kako je navedeno, “prvi veliki kontingent pomoći iz Srbije bh. entitetu Republici Srpskoj za borbu protiv pandemije korona virusa” kojom prilikom je dopremljeno deset respiratora, 30 hiljada epidemioloških maski, dvije hiljade zaštitnih odijela, te 50 hiljada rukavica.

Teretni avion sa medicinskom pomoći u vidu zaštitnih maski, zaštitnih odijela i testova na novi koronavirus, na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je 08. 04. 2020. godine, a navedena oprema predviđena je za BiH, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo i iz Republike Turske.

Prvi kontingent medicinske opreme i pomoći i iz Ruske Federacije za borbu protiv epidemije izazvane COVID-om 19, 09. 04. 2020. godine na banjalučkom aerodromu dočekan je od strane člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, Radovana Viškovića te ambasadora Ruske Federacije u BiH, Petra Ivancova.

Tom prilikom Ivancov je izrazio nadu “da će pomoć u medicinskoj opremi, koja je iz Ruske Federacije stigla danas na banjalučki aerodrom, pomoći Republici Srpskoj da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona”, te najavio i dolazak ljekarskih specijalista iz Rusije:

Dolazi ekipa ljekarskih specijalista, koji će se zajedno sa kolegama iz Srpske konsultovati u liječenju ljudi, a stiže i specijalna tehnika koja omogućava dezinfekciju prostora zgrada i drugih objekata.

Petar Ivancov, 09. april 2020.

Stižu i nove najave pomoći iz zemalja kao što je Malezija i Češka, te je za očekivati da će, kako u medicinskom matarijalu tako i u novcu, podrška BiH i dalje biti tu.

Nesumnjivo, ona je državi poput naše prijeko potrebna, ali joj je istovremeno potreban i efikasan sistem koji će obezbijediti da se svaka vrsta pomoći koju BiH dobije iskoristi na najučinkovitiji mogući način.

Jer, ovoga puta, kao što je to Komesarka za međunarodna partnerstva u Evropskoj komisiji, Jutta Urpilainen rekla, niko nije siguran sve dok pandemija ugrožava živote u bilo kojem dijelu svijeta. U tom kontekstu gledano, kada je efikasna borba protiv COVID-a 19 u pitanju, odgovornost nadležnih institucija u BiH nije samo lokalnog karaktera, već ima i regionalnu ali i globalnu komponentu.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!