Ispunjeno

Podnesena inicijativa za sufinansiranje prevoza učenika srednjih škola

Tokom kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine, kandidatkinja Naroda i pravde (NiP) za Općinsko vijeće Travnik Zana Babanović, koja je i osvojila mandat, obećala je da će se zalagati za izdvajanje budžetskih sredstava za đačke karte.

Na svom promotivnom plakatu, koji je objavila na društvenoj mreži Facebook u novembru 2020. godine, Babanović je navela:

Zalagat ćemo se da roditeljima olakšamo školovanje djece te tražiti da se u budžetu odvajaju sredstva za đačke karte, učenika koji pohađaju srednju školu.

Zana Babanović, 13. 11. 2020.

Na 2. sjednici Općinskog vijeća Travnik, koja je održana 10. marta 2021. godine, Babanović je podnijela inicijativu za sufinansiranje karata za prevoz učenika srednjih škola na području općine Travnik.

U inicijativi koju je podnijela navedeno je:

Ovim putem podnosim inicijativu za sufinansiranje đačkih karata u visini od 50 % od ukupne visine mjesečne đačke karte. (…) Nadležnost prijevoza đaka jeste na kantonalnom nivou, ali kako su druge općine pokazale da brinu o mladima svoje zajednice koji u mnogim slučajevima zbog visine đačke karte, koju roditelji nisu u prilici isfinansirati, odustaju od srednjoškolskog obrazovanja, tako tražimo i od naše, jer mjesečna karta jednog đaka na relaciji Travnik – Vlašić iznosi oko 90 KM, a relacije kao što su Travnik – Gluha Bukovica visina karte prelazi i 100 KM. Smatram da bi službe naše općine itekako trebale uzeti u razmatranje ovaj problem sa kojim se i roditelji i srednjoškolci susreću, a čije probleme rješavaju razna humanitarna udruženja koja organizuju akcije sakupljanja novca u svrhe kupovine đačke karte, što je poražavajuće.

Zana Babanović, Inicijativa 10. 3. 2021.

Nešto više od mjesec kasnije, Babanović je putem Facebooka objavila kako su preduzeti prvi koraci koji vode realizaciji njene inicijative. Naime, Služba za razvoj, privredu i vanprivredu Općine Travnik zatražila je od svih srednjih škola da, u vezi sa implementacijom inicijative koju je na 2. sjednici OV-a podnijela Zana Babanović, dostave podatke o učenicima koji koriste prevoz.

S obzirom na činjenicu da je u martu podnijela inicijativu za izdvajanje sredstava iz općinskog budžeta za prevoz učenika srednjih škola, Istinomjer će obećanje Zane Babanović, dato u kampanji pred posljednje lokalne izbore, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!