Ispunjeno

Povećan broj testiranih osoba u FBiH na novi koronavirus

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, Goran Čerkez govoreći o dinamici testiranja, između ostalog je rekao i da će se povećati broj testiranih osoba ulaskom u novu fazu epidemije na novi virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID- 2019.

O dinamici testiranja i broju osoba koje su u Federaciji BiH do sada testirane na novi koronavirus danima se polemiše u javnosti. Nadležni su tvrdili da “različite faze epidemije” zahtjevaju i “različit obim testiranja” zbog čega je Goran Čerkez, početkom aprila ove godine najavio masovnije testiranje ulaskom u četvrtu fazu epidemije.

Testova ima (…) Mi sada ulazimo u četvrtu fazu, kada dolazi do promjene načina testiranja. Prema tome, broj testiranja mijenjamo shodno ovim kriterijima, kako je i rekla Svjetska zdravstvena organizacija, a cilj je još odgoditi širenje virusa kako ne bi došlo do udara na zdravstveni sistem.

Goran Čerkez, 07. april 2020.

Na pitanje među kojom popupalacijom će se povećati obim testiranja Čerkez je odgovorio sljedeće:

Preporuke su da se posebno poveća testiranje hospitaliziranih pacijenata sa simptomima, dakle, svi oni koji idu u bolnicu trebaju se testirati. Zatim, zdravstveni djelatnici sa simptomima, pacijenti stariji od 65 godina sa simptomima, pacijenti sa hroničnim oboljenjima. U prioritetu dva su ustanove za zbrinjavanje starijih osoba, osobe sa simptomima, pacijenti stariji od 65 godina sa simptomima, pacijenti sa hroničnim oboljenjima i pružatelji pomoći, to su oni sa najvećim rizikom od komplikacija od moguće infekcije. I imate uvijek treći prioritet – to su djelatnici koji rade unutar zajednica, kao što su zdravstveni djelatnici, osobe sa blagim i srednjim simptomima. Dakle, ako resursi dozvoljavaju, i oni se testiraju, ali to je posljednji prioritet. I, naravno, testirat će se sve osobe kod kojih se pojavljuju ozbiljniji simptomi.

Goran Čerkez, 07. april 2020.

Podsjećamo, u periodu kada je Čerkez najavio masovnije testiranje, i ranije, u FBiH u prosjeku je testirano oko 400 osoba.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Dnevni izvještaji za WHO

Na pres konferenciji koja je održana 23. aprila ove godine Čerkez je rekao da je “Federacija BiH povećala broj testiranja”.

Uvid u dnevne izvještaje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine- Epidemiološka slika (Covid 19) koji se dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) pokazuje da je počev od 23. aprila ove godine značajno povećan broj testiranih osoba u Federaciji BiH. Tako je u posljednja 24h (24.04.2020. presjek u 12h) u Federaciji BiH obavljeno 798 testiranja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Dnevni izvještaji za WHO

Shodno navedenom, Istinomjer će obećanju Gorana Čerkeza da će se povećati broj testiranih osoba u FBiH dati ocijenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!