Ispunjeno

Počelo izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica u HNK

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZO HNK), početkom marta su najavili kako će u aprilu početi izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica za korisnike osiguranja u ovom kantonu. Podjela iskaznica započela je sredinom aprila, čime je započelo provođenje ovog dugo najavljivanog projekta.

Početkom marta ove godine ZZO HNK započeo je s radom na uvođenju elektronskih zdravstvenih iskaznica, a tom prilikom je najavljeno njihovo skoro izdavanje.

Početkom ove godine Zavod je započeo postavljati beskontaktne čitača za očitavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica u ugovorne zdravstvene ustanove, što će biti završeno do travnja 2019. godine. Nakon postavljanja čitača planira se krenuti u proces njihova testiranja, a potom u “pilotiranje” e-iskaznica i na kraju u njihovu distribuciju.”

ZZO HNK, 02.03.2019.

U skladu sa najavom, iz ZZO HNK nešto kasnije je saopšteno da će zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica početi 1. aprila, a prve izrađene iskaznice podijeljene su u ponedjeljak 15. aprila ove godine.

Danas dijelimo još jedno zadovoljstvo s našim osiguranicima i zdravstvenim djelatnicima stavljanjem u funkciju elektroničke zdravstvene iskaznice. Zavod je pored svih naprednih i suvremenih rješenja u sustavu zdravstva ove županije učinio i ovaj iskorak s elektroničkom zdravstvenom iskaznicom. Iskaznica je još jedna pogodnost i za osiguranike i za zdravstvene djelatnike jer osiguranicima omogućava brži i jednostavniji pristup zdravstvenoj zaštiti, a zdravstvenim djelatnicima skraćuje vrijeme potrebno za zaprimanje osiguranika.”

Rade Bošnjak, direktor ZZO HNK, 15.04.2019.

Ipak, na uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica u HNK se čeka već nekoliko godina, te u tom kontekstu treba podsjetiti da je i sam Bošnjak početak realizacije ovog projekta najavio još u 2016. godini.

U 2016. godini planiramo uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica koje će biti velika novina i dodatno olakšanje osiguranicima jer će ista biti elektronskim putem ovjerena pa osiguranici više neće morati posjećivati područne urede Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu. Pored olakšanja u smislu elektronske ovjere zdravstvene iskaznice biti će i niz drugih pogodnosti koje će osiguranicima uvelike olakšati i pojednostaviti pristup zdravstvenoj zaštiti.”

Rade Bošnjak, direktor ZZO HNK, 12.04.2016.

Međutim tek u novembru 2018. godine, na sjednici Upravnog vijeća zavoda donesena je odluka o visini premije osiguranja za 2019. godinu, kada je rečeno da će elektronska zdravstvena iskaznica koštati jednu marku.

Među usvojenim odlukama je Odluka o visini cijene elektronske zdravstvene iskaznice i Odluka o visini premije osiguranja (markice) za 2019. godinu, sukladno kojoj cijena premije, kao i ranijih godina, ostaje 20 KM po osiguranoj osobi s tim da su plaćanja iste, odnosno osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite oslobođena djeca do navršene 18-te godine života.”

ZZO HNK, 08.11.2018.

S obzirom da je podjela prvih elektronskih iskaznica u HNK počela u skladu sa najavama iz marta, Istinomjer će obećanje ZZO HNK ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!