Neistina

Plata u BiH nije 40% viša od plate u Sjevernoj Makedoniji

Tokom intervjua koji je dao za N1 televiziju, Bakir Izetbegović je komentarišući inicijativu “Mini Šengena”, iznio i jednu netačnu tvrdnju u pogledu visine prosječnih plata u Sjevernoj Makedoniji.

Foto: Screenshot, N1

Izetbegović je tako u jednoj tvrdnji rekao da su plate u FBiH i BiH za 40% veće nego u toj zemlji.

Plata u Bosni i Hercegovini prosječna je 40% visočija nego u Makedoniji. Mislim ja njima čestitam što su napravili rješenje sa Sjevernom Makedonijom i krenuli ka Evropskoj uniji, valjda će u nju jednog dana doći jeli i što se dogovaraju tako, sve je to lijepo. Plata u Federaciji je 40% visočija nego tamo.

Bakir Izetbegović, 29.7.2021.

Prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije, objavljenim 20. jula, prosječna neto plata u ovoj zemlji u maju ove godine iznosila je 28.721 denar, odnosno 911.73 KM.

Sa druge strane prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata u BiH u maju ove godine je iznosila 981 KM, dok je u FBiH prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u istom mjesecu iznosila 982 KM.

Procentualno, razlika u platama u Sjevernoj Makedoniji i BiH, odnosno FBiH, iznosi tek oko 7,7%, te će Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića da ta razlika iznosi čak 40%, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!