Nedosljedno

Pećanac: Iz (sopstvene) fotelje sve izgleda drugačije

Nermin Pećanac
Nermin Pećanac

“Politički brak iz interesa nije zaista brak koji može da funkcioniše na duže staze. Posebno politički brak između dvije dijametralno politički suprostavljene političke partije kao što je SDP i SDA. Nakon petnaestak godina žestokog političkog konfrontiranja, SDP i SDA su nakon izbora 2010. godine dovedene u poziciju da zarad vlastitog političkog i finansijskog i svakog drugog interesa surađuju u okviru tzv. Platformaške kolicije u kojoj se našao jedan osobiti mix političkih partija sa krajnje desnice, kao što je HSP, zatim tzv. tajkunske partije kao što je NSRB te tzv. ljevice u vidu SDP-a i naravno umjerene desnice u vidu SDA(…) To dovljno govori o prirodi te koalicije, koja nije bila programska već čisto foteljaška, sazdana od obostranih interesa u podijeli političkog izbornog plijena, a sve na štetu građana BiH.”

(Depo.ba, 15. 6. 2012.)

Komentar:

Nermin Pećanac, lider SDU i novi ministar MUP Kantona Sarajevo, bio je vrlo jasan i nedvosmislen kada je koaliciju između SDP i SDA nazvao “foteljaškom” i interesnom. No, ako bi se njegovi sopstveni aršini primijenili na nedavni ulazak SDU u koaliciju sa istom tom SDA u Kantonu Sarajevo, javnost bi morala zaključiti ili da je Pećanac u međuvremenu počeo smatrati SDA ljevičarskom strankom, ili da je SDU (Socijaldemokratska unija) naprasno postala – stranka desne orijentacije.

Na web-stranici SDU-a, u odjeljku “o nama”, ipak i dalje stoji sljedeće: “Osnovna ideja pri formiranju stranke bila je na prvom mjestu očuvanje i afirmacija ideje istinske socijaldemokratije lišene boljševičkih recidiva i etnonacionalizma, sa osnovnim ciljem očuvanja Bosne i Hercegovine kao suverene, ustavne i demokratske države čije su granice nepovredive, čiji je životni prostor etnički nedjeljivi čija je prosperitetna perspektiva u Evropskoj Uniji i ostalim euroatlanskim asocijacijama.”

Pećanac je, dakle, pogazio ranije izrečene stavove i sa SDA – politički nekompatibilnom strankom SDU-u – formirao koaliciju i u njoj dobio sopstvenu “fotelju”. Podsjetimo, SDU je u vlast u KS ušao zajedno sa SDA, BOSS-om, NSRzB te podrškom SBiH i nezavisnih zastupnika Hanke Vajzović i Enesa Zekovića.

(isinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!