Neistina

Pakao droge

speed

Gostujući u emisiji Face TV federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) večeras je kazao da je sarajevska policija među demonstrantima zaplijenila 12 kilograma spida.

„Dakle te je tablete neko među demonstrantima dijelio“ – kazao je Nikšić, aludirajući da su učesnici protesta bili nadrogirani.

 

Nermin Nikšić (Avaz, 08.02.2014.)

 

Ovdje nema gladne djece na ulici, nema onih koje trebamo sažalijevati, ali ima huligana, bandita, kriminalaca. Ovo su vrlo dobro organizovane grupe, nafilovane sa puno droge ”Spid” i političkih instrukcija. Nudi im se novac, iz auta im se dijele molotovljevi kokteli i kamenje.

Suad Zeljković (Radio Sarajevo, 08.02.2014.)

 

Izetbegović je ponovio optužbe o drogama koje su navodno date nekim demonstrantima. Rekao i da su tokom dana dovoženi automobili puni kamenica, a da se sve bazira na izvještajima koje je dobio od policijskih organa.

Bakir Izetbegović (Radio Sarajevo, 08.02.2014.)

 

Kazao je da je u jednom trenutku otišao do zgrade Vlade Kantona Sarajevo ali da tamo nije vidio borce niti druge ljude koji imaju pravo da protestuju, već drogirane momke koji su bacali kamenje, a kada je pokušao da se obrati osiguranje ga je sklonilo s tog mjesta jer dijalog nije bio moguć.

Mirsad Kebo (Fena, 08.02.2014.)

 

Komentar:

Informaciju da je sarajevska policija tokom protesta u glavnom gradu BiH zaplijenila 12 kilograma droge „speed“, jedva su dočekali ne samo kantonalni premijer u ostavci Suad Zeljković, već i federalni premijer Nermin Nikšić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Sva četvorica su potom požurila da za nerede koji potresaju državu, umjesto vlastitog nerada i višegodišnjeg nemanja sluha za svakodnevne probleme građana/ki ove zemlje, okrive veću količinu amfetamina, koja je prema njihovim izjavama “distribuirana” tokom jučerašnjih protesta.

Ispostavilo se, ipak, da su u javnost izašli sa netačnim informacijama, koje očigledno nisu dobili od izvora iz MUP-a KS, već su ih vjerovatno i sami pročitali iz medija.

No, sreća zbog pronalaska krivca u obliku zaplijenjene droge nije dugo trajala, jer je ovu vijest, nedugo nakon što su iznijeli svoje tvrdnje u medijima, demantovao sam MUP KS, na kojeg su se javno pozvali i Nikšić i Izetbegović, a na nju se nadovezali i Zeljković i Kebo.

“Kada govorimo o pronađenih 12 kilograma spida treba napomenuti da su pripadnici Odjela za borbu protiv narkotika u svojim redovnim aktivnostima lišio slobode tri osobe i kod njih je pronađeno 12 kilograma spida, puška, municija i još neki predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela”, rekao je portparol MUP-a KS Irfan Nefić za Klix.ba, te izričito naglasio kako je droga pronađena na području Novog Grada i Ilidže, a ne na protestima.

Izjave sve četvorice sadašnjih i bivših zvaničnika ispostavile su se kao definitivno neistinite. Sa druge strane, napori koje političari i njima naklonjeni mediji ulažu da bi priču oko protesta u BiH skrenuli sa stvarnih uzroka nezadovoljstva građana, teško bi se mogli ocijeniti samo ovom ocjenom. I pored ogromne medijske buke koja se digla oko priče o demoliranju i pljački tržnih centara u Tuzli, ogromnim količinama droge koje se distribuiraju na protestima, te vijesti da je u protestima izgorio čitav Arhiv BiH, ispostavilo se da nijedna od ovih “vijesti” nije bila tačna. Šta će biti sljedeća “velika vijest” izmišljena da odvuče pažnju javnosti od uzroka protesta i nesposobnosti aktuelnih vlasti da se sa njima nose, vjerovatno nećemo dugo čekati da saznamo.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!