Neistina

Odluke FUCZ o javnim nabavkama nisu objavljene niti transparentne

Nakon što su u javnost dospjele informacije da je za nabavku stotinu respiratora Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) angažovala firmu koja je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, kako tvrde iz Agencije za javne nabavke BiH prilikom donošenja navedene odluke na površinu su isplivale mnoge nepravilnosti ali i kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH.

Podsjećamo, 17. aprila ove godine institucija koja je ovlaštena za monitoring svih javnih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH, izdala je vanredno “hitno saopćenje za javnost” u kojem je, između ostalog, navedeno kako su “u proteklih mjesec dana primjećene zloupotrebe izdanog priopćenja s pratećim tumačenjem Zakona” vezano za epidemiju novog koronavisrusa, te “da neka ugovorna tijela zloupotrebljavajući novonastalu situaciju koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabave koje se nikako ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica Coronavirusa”.

Primjerice je primijećeno da se kao pravni osnov i razlog za provođenja pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi navodi pomenuto priopćenje Agencije, bez ikakvog obrazloženja na koji način je konkretna javna nabava u funkciji mjera neophodnih za sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica coronavirusa, što predstavlja zabrinjavajuću netransparentnost i što smatramo zloupotrebom našeg priopćenja. Također se iz raznih razloga, kao što je naprimjer nemogućnost okončanja redovnog postupka zbog žalbe pred URZ-om (ured za razmatranje žalbi) i stoga premoštavanje tog perioda čekanja, koriste pregovarački postupci bez objave obavijesti kojim se potom izvrše nabave koje količinski predstavljaju potrebe ugovornog tijela za cijelu godinu, a u nekim slučajevima i više od godišnjih potreba, što je isto tako zloupotreba. Nadalje je uočeno da i pojedini ponuđači sugeriraju ugovornim tijelima primjenu pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi i izuzeća od primjene Zakona za nabave koje nisu povezane mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica coronavirusa i za koje uopće nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pomenutih procedura.

Agencija za javne nabavke BiH, Saopćenje, 17. april 2020.

Istog dana, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fahrudin Solak govoreći o javnim nabavkama koje u vanrednim okolnostima provodi FUCZ rekao je sljedeće:

Sve naše odluke koje smo donijeli su javno transparentne, objavljene na portalu javnih nabavki, nema ni jednog utroška da se za njega ne zna, da nije javan i da nije dostupan.

Fahrudin Solak, 17. april 2020.

Međutim, osim što je FŠCZ , prema riječima direktora Agencije za javne nabavke prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH u postupku nabavke respiratora iz Kine, odluke o javnim nabavkama za vrijeme trajanja stanja nesreće, a koje se odnose na nabavku medicinske opreme, do momenta pisanja ovoga teksta nisu objavljene ni na web stranici Agencije niti na zvaničnoj stranici FUCZ.

Printscreen, 01. maj 2020. (FUCZ/Javne nabavke)

Nakon medijskih tekstova da je za uvoz respiratora iz Kine angažovano poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, nadležne institucije, Agencija za javne nabavke BiH i Vlada FBiH saopćile su kako ni oni ne raspolažu dokumentacijom o ovoj javnoj nabavci. Dakle, iako je ranije Solak tvrdio da su sve odluke transparentne, FUCZ nije dostavila Agenciji za javne nabavke koja, kako je izjavio direktor Agencije za javne nabavke Dženan Salčin, ni nakon nekoliko zahtjeva koje su uputili Vladi FBiH još uvijek nije dobila tražene informacije.

Moram da kažem da Agencija ni na koji način nije konsultovana od strane Vlade Federacije BiH niti Federalnog štaba civilne zaštite (…) zakon usprkos jasnim uputama Agencije na više mijesta prekršen.

Đenan Salčin, 29. april 2020.

Naglašavajući da je Agencija u nekoliko navrata postavila Vladi FBiH pitanja na koja traži egzaktne odgovore Salčin je podsjetio i da firma “Srebrena malina” nije registrovana ni kao ponuđač u sistemu javnih nabavki, te da određene neregularnosti za sobom povlače i krivičnu odgovornost u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, koji je i u trenutnim vanrednim okolnostima na snazi, odnosno nije suspendovan ni u jednom segmentu.

Nemamo relevantan podatak ko je nabavio ove respiratore, malo je činjenica. Iz zakona se možete izuzeti samo zakonom (…)

Đenan Salčin, 29. april 2020.

Agencija za javne nabavke BiH, Saopćenje, 30. april 2020.

Agencija za javne nabavke BiH, kako navodi Salčin, tražila je od Vlade FBiH sljedeće:

Da dostave kompletnu dokumentaciju kako je odabrana ta kompanija i pod kojim uslovima. Ne možete tek tako naći neki kompaniju i provoditi proceduru. Najveća nejasnoća u ovom trenutku je ko je ugovorni organ i ko je finansirao ovu nabavku”, Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Đenan Salčin, 29. april 2020.

U odgovoru na zahtjev za monitoring koji je Agencija poslala Vladi FBiH, kako navodi Salčin odgovoreno je da je “vlada zatražila od štaba da dostave dokumentaciju i odgovore na koji nečin je provedena nabavka i ko je nabavio respiratore”.

Odgovori na pitanja o spornoj nabavci i dostavljanje dokumentacije, shodno zaključku Vlade FBiH sa sjednice održane 30. aprila ove godine, FUCZ mora Vladi FBiH, Agenciji za javne nabavke ali i javnosti, retroaktivno, predočiti najkasnije do 8. maja ove godine.

Ova federalna uprava je obavezana i da kontinuirano, sve dok je na snazi Odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, dostavlja Vladi Federacije BiH detaljne informacije o svim pojedinačnim nabavkama koje provodi. Federalna vlada pozvala je i niže nivoe vlasti da, na isti način, predoče informacije o svim nabavkama, provedenim za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19).

Vlada FBiH, Saopćenje, 30. april 2020.

Podsjećamo, ranije su iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potvrdili su da u saradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo vrši provjera nabavke spornih kineskih respiratora za koje je sredstva izdvojila Vlada Federacije BiH a uvezla ih firma “Srebrena malina”, čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća. Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić prilikom dočeka ove pošiljke na Međunarodnom aerodromu Sarajevo rekao je za Federalnu televiziju da se “Vlada ne bavi nabavkom medicinske opreme i nema informacije o ovom konkretnom slučaju, te da on nije ljekar i ne razumije se u specifikacije i cijene respiratora”. Sa druge strane, iz FUCZ tvrde da su ispoštovane procedure i da je nabavka izvršena u skladu sa zakonom, o čemu će svakako posljednju riječ imati nadležni istražni i sudski organi.

Shodno navedenom, Fahrudin Solak za svoju izjavu da su sve odluke FUCZ o javnim nabavkama bile “javne, transparentne i objavljene na portalu javnih nabavki”, te da “nema ni jednog utroška da se za njega ne zna, da nije javan i da nije dostupan” od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

Istinomjer će pratiti da li će dokumentacija biti dostavljena nadležnima te predočena javnosti do 8. maja tekuće godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!