Odluka o opozivu ambasadora donesena je konsenzusom

Nakon što je Predsjedništvo BiH na vandrednoj sjednici održanoj 18. decembra usvojilo Odluku o opozivu sa dužnosti ambasadora u više zemalja, iz HDZ-a BiH uputili su oštru kritiku, te naveli kako se radi o revanšističkom potezu Željka Komšića.

Ovaj potez Željka Komšića, koji je svojim izborom u Predsjedništvo BiH po treći puta, u potpunosti narušio i negirao političku volju Hrvata Bosne i Hercegovine, samo je odraz onoga što Hrvati BiH mogu očekivati od osobe koja je sredstvo i simbol procesa dekonstituiranja Hrvata. Čin smjene veleposlanika izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po tko zna koji put nepovratno narušen.”

HDZ BiH, 18.12.2018.

U ovom kontekstu, prije svega važno je napomenuti da je prvi koji je najavio smjenu ambasadora i više puta insistirao na pokretanju postupka opoziva, bio Milorad Dodik.

Predsjedništvo BiH, kako se navodi u saopštenju sa održane sjednice, opozvalo je s dužnosti ambasadore Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj, Češkoj Republici, Crnoj Gori, Arapskoj Republici Egipat, Republici Grčkoj, Državi Izrael, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Republici Sloveniji, Republici Srbiji, Švicarskoj Konfederaciji, Kraljevini Belgiji, Republici Hrvatskoj, Republici Italiji, Republici Mađarskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Republici Poljskoj, Kraljevini Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te ambasadora BiH pri Svetoj Stolici. 

Osim toga, Predsjedništvo BiH je dužnosti razriješilo i šefa Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, šefa Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strasbourgu, šefa Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Republici Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Državi Izrael. 

Prema Odluci o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 2013. godine, ambasadore imenuje Predsjedništvo BiH.

Ambasadore i druge predstavnike Bosne i Hercegovine iz člana 2. ove odluke imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na prijedlog članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Odluka o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, Član 4.

Proces imenovanja ambasadora tematizovan je i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, odnosno njegovim Članom 42. koji reguliše odluke vezane za vanjsku politiku,  a u njemu se navodi da se Odluke o imenovanju veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH donose konsezusom.

Također, drugi stavak istog Člana Poslovnika navodi:

U slučaju nepostizanja konsenzusa tijekom prve sjednice na kojoj se odluka razmatra, predsjedatelj uvrštava ovo pitanje u dnevni red iduće sjednice kao obveznu točku. Ako se ponovo ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak usvajaju odluku, koja postaje pravosnažna 72 sata nakon svršetka sjednice na kojoj je usvojena i ukoliko se ne dogodi, proglašenje iz stavka 3. ovog članka.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, Član 42.

Stavak 3. predviđa mogućnost da član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom može istu proglasiti destruktivnom za vitalni entitetski interes, odnosno za teritorij s kojega je izabran, te ga upućuje u ovlašteno entitetsko tijelo.

Iz svega navedenog jasno je da je opoziv ambasadora i diplomatskih predstavnika BiH rezultat konsenzusa sva tri člana Predsjedništva BiH, pa će Istinomjer i navode iz saopštenja HDZ-a BiH, da iza smjene „svih veleposlanika Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti”, stoji Željko Komšić, ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike...

U Bihaću živi više od “5 Srba”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u emisiji "Ćirilica" na jednoj od beogradskih televizja, između ostalog, ponovio je svoje stavove o nepriznavanju Popisa stanovništva...I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS), Srđan Rajčević izjavio je kako...