Nedosljedno

Od “redovnog usvajanja ANP-a” do “smanjenog intenziteta”

Polovinom maja 2019. godine, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali su zajedničku izjavu “kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”.

Podsjećamo, u dijelu koji govori o integraciji BiH u EU i NATO, u izjavi se pored ostalog insistira na “ubrzanju procesa integrisanja BiH u Evropsku uniju kroz inoviranje i intenzivnu implementaciju Reformske agende” ali i “hitnoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu i napredak BiH u procesu integrisanja u NATO kroz redovno usvajanje Godišnjih akcionih planova (ANP)”.

Međutim, nakon što je 05.08.2019. godine između Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, Izetbegović je, kada je brzina i intenzitet NATO integracija BiH u pitanju, u javnost izašao sa drugačijim stavovima.

Iako se u sporazumu kaže “da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru”, predsjednik SDA je izjavio “da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine”, te dodao:

MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine.

Bakir Izetbegović, 05.08.2019.

Na upit novinara “hoće li Zoran Tegeltija kao budući predsjedavajući ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO”, Izetbegović je odgovorio da će “buduće Vijeće ministara BiH biti obavezano da sarađuje u definisanom okviru”, ali i još jednom podvukao da to neće biti ranije najavljivanim intenzitetom:

Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i općenito probosanski opredjeljeni građani i političari željeli. To će biti smanjenim intenzitetom.

Bakir Izetbegović, 05.08.2019.

Obzirom da je Bakir Izetbegović nakon potpisivanja sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH, po pitanju hitnosti i intenziteta ispunjavanja preuzetih obaveza BiH spram NATO integracija iznio oprečno stajalište od onoga koje stoji u zajedničkoj izjavi sa DF-om i SBB-om, Istinomjer će njegovom stavu po tom pitanju dati ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!