Od “redovnog usvajanja ANP-a” do “smanjenog intenziteta”

Polovinom maja 2019. godine, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali su zajedničku izjavu “kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”.

Podsjećamo, u dijelu koji govori o integraciji BiH u EU i NATO, u izjavi se pored ostalog insistira na “ubrzanju procesa integrisanja BiH u Evropsku uniju kroz inoviranje i intenzivnu implementaciju Reformske agende” ali i “hitnoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu i napredak BiH u procesu integrisanja u NATO kroz redovno usvajanje Godišnjih akcionih planova (ANP)”.

Međutim, nakon što je 05.08.2019. godine između Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, Izetbegović je, kada je brzina i intenzitet NATO integracija BiH u pitanju, u javnost izašao sa drugačijim stavovima.

Iako se u sporazumu kaže “da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru”, predsjednik SDA je izjavio “da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine”, te dodao:

MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine.

Bakir Izetbegović, 05.08.2019.

Na upit novinara “hoće li Zoran Tegeltija kao budući predsjedavajući ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO”, Izetbegović je odgovorio da će “buduće Vijeće ministara BiH biti obavezano da sarađuje u definisanom okviru”, ali i još jednom podvukao da to neće biti ranije najavljivanim intenzitetom:

Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i općenito probosanski opredjeljeni građani i političari željeli. To će biti smanjenim intenzitetom.

Bakir Izetbegović, 05.08.2019.

Obzirom da je Bakir Izetbegović nakon potpisivanja sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH, po pitanju hitnosti i intenziteta ispunjavanja preuzetih obaveza BiH spram NATO integracija iznio oprečno stajalište od onoga koje stoji u zajedničkoj izjavi sa DF-om i SBB-om, Istinomjer će njegovom stavu po tom pitanju dati ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

15 raseljenih i izbjeglih porodica u Bileći dobilo krov nad glavom

Početkom marta 2018. godine ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje stambene zgrade za 15 porodica...

Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans - Eurolines da omoguće korisnicima prevoza...