Analize

Od čega je sve odustao SNSD u trećem mandatu

Izborni programi SNSD-a u prethodnim mandatima bili su puni ambicioznih energetskih i infrastrukturnih projekata. Većina nije realizovana, a ova je stranka na posljednjim izborima naprosto zaobišla ove oblasti u svojoj izbornoj platformi.

kampanja snsd

U programu za Izbore 2014. godine, SNSD je u potpunosti izostavio bilo kakva obećanja iz oblasti infrastrukture, iako je u prethodna dva mandata imao velike planove u ovoj oblasti.

  1. Aerodromi i avio-saobraćaj

Na izborima 2006. godine, SNSD je obećao obnovu aerodromske piste u Banjaluci i uspostavljanje redovnog avio saobraćaja sa regionalnim centrima i avio čvorištima u Evropi. Na izborima 2010. godine, ponovo je obećan redovni аvio-sаobrаćаj sа bаnjаlučkog аerodromа premа regionu i nekim čvorištimа аvio-sаobrаćаjа u Evropi, kao i rаzvoj аvio-kompаnije u većinskom vlаsništvu Republike Srpske i izgradnju aerodroma u Trebinju. Kompanija “Sky Srpska” u međuvremenu je ugašena, kao i fantomsko preduzeće “Aerodrom Trebinje”, a sa aerodroma u Mahovljanima trenutno saobraća samo linija kompanije Air Serbia Etihad do Beograda.

  1. Izgradnja brzih cesta

Na izborima 2006. godine, SNSD je obećao pripreme za izgradnju Koridora 5c kroz Republiku Srpsku i rješenje pravca Trebinje – Gacko – Sarajevo. Obećanje o pripremama za Koridor 5C ponovljeno je i 2010. godine, a tada je obećana i izgradnja autoputa Banja Luka-Prijedor i Bаnjаlukа-Kupres, izgradnja putnog pravca Istočno Sаrаjevo-Višegrаd, te izgradnja novog mosta na Savi kod Gradiške. U rječnom saobraćaju, obećan je rad na dovođenju Save u stanje plovnosti sve do Beograda. Sva su ova obećanja ostala neispunjena.

[postpicker view_mode=”slider” picked_posts=”271,3450,3319,260,3431,3432,3427,3322”]

U oblasti energetike, SNSD je na posljednjim izborima dao samo jedno obećanje – o održanju niskih cijena električne energije – za razliku od prethodnih izbora, kada su programi ove stranke obilovali ambicioznim obećanjima o izgradnji energetskih postrojenja.

2006 godine, SNSD je tako obećao da će se iskoristiti “potencijali za proizvodnju, zapošljavanje, izvoz i razvoj uopšte koje nose Buk Bijela, Gornji Horizonti, druge faze Ugljevika i Gacka, termoelektrana u Stanarima, te manje hidroelektrane i neiskorišten potencijal vjetra.” Na istim izborima, SNSD je u svom programu tvrdio da “izgradnja gasovoda mora započeti u narednom četverogodišnjem periodu”, što se nije desilo. Na izborima 2010. godine, SNSD je ponovo dao slična obećanja, poput izgradnje Gornje i Srednje Drine, Gornjih Horizonata, Ugljevika 2 i Gacka 2. Od 2006. godine do danas, osim izgradnje TE Stanari i početka radova na HE Dabar, nijedan od ovih projekata nije realiziran.

[postpicker view_mode=”slider” picked_posts=”3401,254,252”]

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!