Neispunjeno

Obdanište “Vjeverica” još čeka na mališane

Na Dan nezavisnosti BiH, 1. marta 2021. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović, te direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva Suanita Banda, uz prisustvo članova mjesne zajednice „Alipašino Polje – A-1 i 2“ obišli su objekat obdaništa “Vjeverica”. Direktorica JU Djeca Sarajeva nije krila oduševljenje što je ovaj objekat konačno obnovljen.

Foto: Istinomjer.ba

Želim svim Bosancima i Hercegovcima da čestitam Dan nezavisnosti, sa porukom da su djeca vojska najjača, trudimo se da svaki dan uljepšamo njihov dan, da budu sretni, veseli, da im obezbijedimo bolju budućnost. Otvaranjem ovakvog vrtića, mi smo to upravo uradili. Želim se zahvaliti načelniku Semiru Efendiću, koji je uvijek tu za nas, sa kojim imamo izuzetno uspješnu saradnju. Hvala njemu, hvala Ministarstvu za predškolski odgoj i obrazovanje što su omogućili da imamo jedan ovakav objekat.

Suanita Banda, 1. 3. 2021.

Na zvaničnoj web stranici Općine Novi Grad Sarajevo objavljeno je “da direktorica Banda očekuje da će objekat biti stavljen u funkciju za dva do dva i po mjeseca.”

Sredinom maja 2021. godine, Istinomjer se obratio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS-a, Općini Novi Grad Sarajevo i JU Djeca Sarajeva s ciljem dobijanja informacija da li je navedeni objekat stavljen u funkciju. Jedini odgovor smo dobili iz resornog kantonalnog ministarstva, iz kojeg nam je saopćeno sljedeće:

Vrtić Vjeverica još uvijek nije u potpunosti stavljen u funkciju.

Komisija koju je imenovala ministrica za odgoj i obrazovanje je dana 18.5.2021. godine je utvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za obavljanje odgojno obrazovnog rada u ovjektu vrtića Vjeverica u skladu sa Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje. JU Djeca Sarajeva, po pravilu, 01.6. svake godine (ukoliko to nije neradni dan), na osnovu Plana upisa, koji donosi Upravni odbor, raspisuje Javni poziv za upis djece u predškolski odgoj i obrazovanje kojim je ove godine obuhvaćen i vrtić Vjeverica. Javni poziv se objavljuje na web stranici JU Djeca Sarajeva, na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje i u jednim dnevnim novinama, a ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Nakon provedene procedure prijema djece po Javnom pozivu, vrtić će otpočeti sa odgojno – obrazovnim radom. Plan upisa Upravni odbor još uvijek nije donio, što je u planu na prvoj narednoj sjednici. Tehnički prijem objekta u nadležnosti je investitora, odnosno Općine Novi Grad gdje možete dobiti potpunije informacije.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a, 26. 5. 2021.

Ekipa Istinomjera je 26. maja 2021. godine obišla lokalitet obdaništa “Vjeverica”, u kojem će biti otvorene i prostorije Centra za zdravo starenje.

S obzirom na to da su građevinski radovi na obdaništu “Vjeverica” završeni, navedeni objekat do sredine maja 2021. godine nije stavljen u funkciju kako je to obećala direktorica JU Djeca Sarajeva Suanita Banda, pa će Istinomjer navedeno obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!