O spornim slučajevima u vezi sa raspodjelom prihoda odluke donosi Upravni odbor UIO BiH

Nakon što je pravobranilaštvo RS-a pokrenulo tužbu u cilju izmirenja obaveza tužene strane, tim povodom oglasio se portparol Uprave za indirektno oporezivanje, Ratko Kovačević pozivajući Upravni odbor UIO da riješi pitanje preostalog duga.

Republika Srpska tužila je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) jer je, kako se navodi “prilikom raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu oštetila Republiku Srpsku za gotovo 59 miliona maraka”. Dug je izmiren, ali je nakon nove sudske presude 2016. godine ostala kamata koja je “u međuvremenu dostigla 28 milona”.

Pravobranilaštvo je pred nadležnim sudom pokrenulo izvršni postupak i preuzelo sve pravne radnje kako bi obaveza od tužene strane bila izmirena.

Slađana Kosmajac, zamjenica pravobranioca RS-a, 16.04.2018.

Međutim, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje tvrdi da bez odluke njenog Upravnog odbora, UIO BiH nije mogla izvršiti poravnanje raspodjele prihoda iz 2009. i 2010. godine, te da zbog toga ne bi “trebalo da budu tužena strana”, pozivajući Upravni odbor da u vezi ovog pitanja zauzmu stav:

Od njih tražimo da se zauzme stav kako će se izvršiti ova sudska presuda.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, 16.04.2018:

U skladu sa Zakonom o UIO BiH, “za svoj rad, UIO BiH putem Upravnog odbora odgovara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine”. Članovi Upravnog odbora UIO BiH u trenutnom sazivu su Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora, Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH.

Tvrdnja da UIO BiH ne može izvršiti pomenutu presudu bez odluke Upravnog odbora tačna je, a potvrda se nalazi u Poslovniku o radu Upravnog odbora UIO BiH, gdje se u članu 2. koji govori o nadležnostima Odbora, u stavu f. kaže da je nadležnost Upravnog odbora UIO BiH i “donošenje odluka o spornim slučajevima u vezi s raspodjelom prihoda”.

Uz konstataciju da su iz Upravnog odbora UIO BiH poručili “da su se tim pitanjem bavili na prošloj sjednici i da će rješenje tražiti i na sljedećim sjednicama”, Istinomjer izjavu Ratka Kovačevića, portparola Uprave za Indirektno oporezivanje u dijelu u kojem kaže da bez odluke Upravnog odbora UIO ne može izvršiti sporno poravnanje prihoda iz 2009. i 2010. godine, smatra istinitom.

(istinomjer.ba)

 

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine...

Nakon odluke CIK-a, Nikšić ponovio svoje ranije stavove

Na dio odluke CIK-a koji kaže da će se “prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. godine”, među prvima je reagovao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin...


SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su...