Novi Kolektivni ugovor za uposlenike osnovnog obrazovanja u HNK

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati.

Nakon što su u aprilu i maju ove godine uposlenici u osnovnom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dvosatnim štrajkovima upozoravali, kako se navodi, “na probleme poput ugovora o radu na određeno vrijeme, iznosa plata, i evidentanog viška kadra”, krajem jula mjeseca ove godine Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, u cilju potpisivanja novog kolektivnog ugovora, započela je nove pregovore sa sindikalnim predstavnicima pomenutog dijela obrazovnog sistema ovog kantona.

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati:

Novi kolektivni ugovor trebao bi sadržavati još pogodnosti za uposlenike, te riješiti sve dosadašnje probleme i ponuditi odgovore na dodatna pitanja. Rok je 45 dana i do kraja vjerujem da ćemo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo.

Rašid Hadžović, 29.07.2018.

Mjesec dana nakon navedene izjave, ministar Hadžović je sa predsjednikom Sindikata učitelja, Slavkom Laušem i predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Omerom Tipurom u Mostaru, 30.08.2018. godine potpisao Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ovim obećanje ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašida Hadžovića vezano za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa predstavnicima uposlenika osnovnog obrazovanja i odgoja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...