Novi Kolektivni ugovor za uposlenike osnovnog obrazovanja u HNK

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati.

Nakon što su u aprilu i maju ove godine uposlenici u osnovnom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dvosatnim štrajkovima upozoravali, kako se navodi, “na probleme poput ugovora o radu na određeno vrijeme, iznosa plata, i evidentanog viška kadra”, krajem jula mjeseca ove godine Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, u cilju potpisivanja novog kolektivnog ugovora, započela je nove pregovore sa sindikalnim predstavnicima pomenutog dijela obrazovnog sistema ovog kantona.

Tokom sastanaka, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašid Hadžović izrazio je optimizam u krajnji ishod pregovora, te najavio i rok u kojem bi se oni trebali uspješno okončati:

Novi kolektivni ugovor trebao bi sadržavati još pogodnosti za uposlenike, te riješiti sve dosadašnje probleme i ponuditi odgovore na dodatna pitanja. Rok je 45 dana i do kraja vjerujem da ćemo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo.

Rašid Hadžović, 29.07.2018.

Mjesec dana nakon navedene izjave, ministar Hadžović je sa predsjednikom Sindikata učitelja, Slavkom Laušem i predsjednikom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, Omerom Tipurom u Mostaru, 30.08.2018. godine potpisao Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ovim obećanje ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Rašida Hadžovića vezano za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa predstavnicima uposlenika osnovnog obrazovanja i odgoja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Ambasadore BiH imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo BiH

Najavljujući prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH, sa dnevnim redom od “50 tačaka, od kojih je jedna smjena...

Nije isto imati tri ili četiri delegata u Domu naroda PS BiH

Kada kvorum za rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postoji, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv”...


Iako se nije “raščistilo”, Borenović ipak “ušao u Parlament”

Borenović je rekao da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu...