Istina

Novi Grad (RS) od srednje razvijene postao nerazvijena opština

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik tokom svoje posjete Opštini Novi Grad u Republici Srpskoj, između ostalog izjavio je da su u ovoj lokalnoj zajednici u protekle četiri godine realizovani značajni infrastrukturni projekti i to u vrijednosti od 12 miliona KM.

Tokom posjete Dodik je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u RS, Borisom Pašalićem i načelnikom Opštine Novi Grad, Miroslavom Drljačom otvorio rekonstruisani most na rječici Japrici u mjestu Mala Novska Rujiška, te tom prilikom rekao:

Rukovodstvo opštine je prepoznalo prioritete i brine se jednako za sve dijelove opštine. Opština Novi Grad će i u narednom periodu imati podršku.

Milorad Dodik, 20. septembar 2020.

Nakon Dodikove posjete Novom Gradu reagovao je odbornik u Skupštini opštine Novi Grad i kandidat SDS-a za načelnika te opštine, Slobodan Stanić ustvrdivši između ostalog da je, kada je stepen njene razvijenosti u pitanju, ovoj lokalnoj zajednici 2019. godine izmijenjen status.

Stanić je tako podsjetio da je Vlada Republike Srpske u tu opštinu uložila 12 miliona KM te da se uz, kako je naveo, “četiri potrošena budžeta sa 40 milona KM” dođe do cifre od 52 miliona KM konstatujući da je “svaki građanin Novog Grada morao da osjeti makar malu blagodet tolikog iznosa”.

Medjutim upravo suprotno, Novi Grad je grad iz kog se masovno odlazi, bez značajnijih privrednih aktivnosti. Da stvar bude gora, prošle godine Novi Grad je zvanično prešao iz reda srednje razvijenih opština u nerazvijene. Postavlja se pitanje potpunog odsustva savjesti i odgovornosti ljudi koji vode grad, jer oni traže od gradjana novi mandat, time i novih 50 miliona KM da bi opštinu ako bi nastavili ovim tempom rada uveli u red izrazito nerazvijenih.

Slobodan Stanić, 21. septembar 2020.

U skladu sa utvrđenim stepenom razvijenosti jedinica lokalne samouprave za 2018. godinu, Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 28. 9. 2017. godine Opštinu Novi Grad, skupa sa Bilećom, Brodom, Višegradom, Kozarskom Dubicom, Kotor Varoši, Milićima, Sokolcom, Srbom, Stanarima, Fočom i Čelincom svrstala u srednje razvijene jedinice lokalne samouprave.

Međutim, dvije godine kasnije, 25. 11. 2019. godine Vlada Republike Srpske je na svojoj 47. sjednici donijela Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2020. godinu u skladu sa kojom je Opština Novi Grad promijenila status kad je stepen njene razvijenosti u pitanju. U skladu sa posljednjom odlukom Vlade RS, Novi Grad je svrstan u nerazvijene jedinice lokalne samouprave uz Bratunac, Višegrad, Vlasenicu, Donji Žabar, Kostajnicu, Ljubinje, Nevesinje, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogaticu, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Ovim Istinomjer tvrdnju Slobodana Stanića u vezi promjene statusa Novog Grada u smislu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!