Neistina

Novalić nije “samo obavijestio penzionere o urađenom”

Komentarišući stavljanje premijera Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića na crnu listu Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da ne razumije zbog čega su te sankcije izrečene.

Foto: SDA

Kako je istakao, Novalić je samo obavijestio penzionere o urađenom tokom mandata.

Razlozi zbog kojih su Fadilu izrečene sankcije, zaista ne razumijem. Zato što je obavijestio penzionere o tome da su neke dobre stvari za njih urađene, da se stvaraju šanse da se dodatno još neke stvari dobre za njih urade…Ne vidim u čemu je tu problem. To je njegov posao da uradi te dobre stvari za penzionere i da ih obavijesti o tome, tako da zaista ne vidim šta je razlogom da se ovako postupi od strane američke administracije.

Bakir Izetbegović, 4.10.2022.

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) odredio je 3. oktobra sankcije za dva fizička lica i jedan poslovni subjekt u Bosni i Hercegovini (BiH) u skladu s Izvršnom naredbom (EO) 14033. Na listi su se tako našli premijer FBiH Fadil Novalić i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša. Novalić se, prema objavljenom obrazloženju, na listi našao zbog toga što je uoči Općih izbora u BiH 2018. godine “zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke i suprotno zakonima BiH”.

U sedmici prije izbora 2018. godine Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ova radnja krši zakon BiH i odražava širi obrazac korištenja položaja političkog uticaja za ličnu ili stranačku korist, podriva demokratske procese i institucije u BiH. Novalić je danas određen u skladu sa E.O. 14033 zato što je odgovoran ili saučesnik, ili direktno ili indirektno angažovan u radnjama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.

Ministarstvo finansija SAD-a, 3.10.2022.

Uvidom u sadržaj pisma koje je Novalić poslao penzionerima, a koje se i dalje može naći u brojnim online medijima, može se zaključiti da je federalni premijer zaista obavijestio penzionere/ke o onome što je Vlada FBiH uradila tokom mandata 2014 – 2018. godina. Međutim, osim toga, Novalić ih je na kraju pisma indirektno pozvao i da nastave podržavati “one koji rade za njihovu dobrobit”.

Ostanite i dalje partner onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme u našem društvu. Budite uz one koji rade za Vašu i opću dobrobit naše države i društva.

Fadil Novalić, 2.10.2018.

Foto: Zenit.ba

Novalićevo pismo poslano je, dakle, samo pet dana uoči izbora održanih 7. oktobra 2018. godine, s otvorenim pozivom penzionerima i penzionerkama da ga nastave podržavati. Tada su na ovo pismo reagovali i brojni penzioneri/ke, a iz Agencije za zaštitu ličnih podataka najavili su pokretanje postupka. U novembru iste godine iz ove su agencije potvrdili da je slanje pisama bilo nezakonito.

Obrada jeste bila protuzakonita i mi ćemo sa postupkom ići do kraja i donijeti rješenje u ovom slučaju. (…) Mi smo od Novalića tražili da navede pravnu osnova za takvu obradu osobnih podataka, a nevjerojatno je da on čak nije u svom dopisu ni spomenuo Zakon o zaštiti osobnih podataka, što pokazuje da i ne poznaje zakon.

Petar Kovačević, 6.11.2022.

S obzirom na navedeno, Istinomjer će tvrdnju Bakira Izetbegovića da je Novalić “samo obavijestio penzionere o urađenom” ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!