Neispunjeno

Nova parlamentarna većina u HNK: Potpisani principi ignorirani već na prvoj sjednici

sda_df_hdz_hnkPredsjednici kantonalnih odbora tri stranke saopštili su nakon potpisivanja sporazuma da je DF tražio da prvo budu potpisani principi u kojima se, između ostalog, navodi da će kantonalna Skupština zatražiti na prvoj narednoj sjednici od finansijske policije da uđe u sva javna preduzeća u HNK i uradi reviziju.

(SRNA 15.12.2014.)

Komentar:

Predsjednici kantonalnih odbora Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u ponedjeljak, 15.12. potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Na press konferenciji nakon potpisivanja ovog Sporazuma Rafael Gagro (HDZ BiH), Salko Sokolović (SDA) i Ana Marija Tadić-Jakovljević (DF) su naveli da je pri potpisivanju Sporazma Demokratska fronta insistirala da prvo budu potpisani principi u kojima se, između ostalog, navodi da će kantonalna Skupština zatražiti na prvoj narednoj sjednici od finansijske policije da uđe u sva javna preduzeća u HNK i uradi reviziju poslovanja tih preduzeća.

Budući da je prva naredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održana 16.12.2014. godine, te da u medijskim izvještajima sa te sjednice nije spomenut nikakav zahtjev Skupštine HNK prema finansijskoj policiji, tim Istinomjera je telefonski kontaktirao sekretarijat Skupštine HNK, te dobio odgovor da su na dnevnom redu sjednice bile četiri tačke: dva imenovanja, izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH, te odlučivanje o kreditnom zaduženju.

Ukoliko se ‘po jutru dan poznaje’ nameće se zaključak da će i ovoj parlamentarnoj većini prioritet biti odabir fotelja, što je zorno ilustrovano činjenicom da su se izbor delegata u Dom naroda FBiH i dva imenovanja našli na dnevnom redu sjednice, dok revizija poslovanja javnih preduzeća – tačka koja je sasvim sigurno bitnija za građane/ke, a koju su i same partije postavile kao prioritetnu za potpisivanje sporazuma, nije ni pomenuta.

Dakle, već prvo obećanje koje su dale stranke koje će činiti novu većinu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije ispunjeno u datom roku.

Foto: Klix.ba

Pitajte Istinomjer!