Analize

Niz neistina i osvrt na najavljene mjere za sigurnost saobraćaja u KS

Minule sedmice neistinite tvrdnje iznosili su Milorad Dodik, Haris Zahiragić, Aleksandar Goganović, Elmedin Konaković i Ramiz Halkić, a Istinomjer se u analizi nakon posljednje saobraćajne nesreće u centru Sarajeva u kojoj je smrtno stradala Azra Spahić, osvrnuo i na najavljene mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Nakon što su dva bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država izvršila niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se radi o preletima “nad vazdušnim prostorom Republike Srpske”. Uvidom u Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, Istinomjer je utvrdio da ne postoji vazdušni prostor niti jednog od entiteta, pa tako ni RS-a.

Govoreći također o pomenutim preletima, i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović iznio je jednu netačnu tvrdnju. Goganović je ustvrdio da je Ministarstvo odbrane jedino ministarstvo u Savjetu ministara BiH koje ima dva zamjenika, a koji moraju dati saglasnost na sve odluke koje potpisuje ministar odbrane. S obzirom na činjenicu da se zakonskim rješenjima i drugim propisima nigdje ne navodi da dva zamjenika ministra odbrane moraju dati saglasnost na sve odluke koje potpisuje ministar odbrane BiH, Istinomjer je spomenutu tvrdnju ocijenio neistinitom.

“Svi smo mi, naravno, svjesni svojih grešaka, znamo da ništa nismo radili i isporučivali, govorim o BiH, u posljednjih nekoliko godina, u posljednjoj deceniji, da kažemo, od 14 prioriteta, ispunili smo nula”, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na GLOBSEC forumu u Bratislavi, a Istinomjer je podsjetio da su, suprotno njegovoj tvrdnji, nadležne institucije u našoj zemlji do sada u potpunosti ispunile jedan od 14 prioriteta te je još nekoliko njih realizovano djelimično.

Na kraju, a kada su u pitanju neistine iznesene prošle sedmice, Istinomjer je zabilježio i onu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Razima Halkića (SDP BiH), koji je na temu nedavne uspostave Vlade FBiH i odluka koje je donio visoki predstavnik u BiH, ustvrdio da u posljednjih 26 godina Parlament FBiH nije mijenjao Ustav tog entiteta. Podaci dostupni na zvaničnoj web stranici Ustavnog suda Federacije BiH jasno ukazuju na to da je Parlament FBiH do sada u nekoliko navrata usvajao amandmane na Ustav FBiH.

Govoreći u kontekstu saobraćajne nesreće u kojoj je 26. maja ove godine život izgubila Azra Spahić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Haris Zahiragić (SDA) izjavio je da su protesti koji su uslijedili nakon ubistva Denisa Mrnjavca u februaru 2008. godine bili uzrok smjene tadašnje gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac. S tim u vezi, Istinomjer je podsjetio da, suprotno tvrdnji Harisa Zahiragića, bivša gradonačelnica Borovac nije tim povodom podnijela ostavku na tu funkciju niti ju je tokom trajanja njenog mandata Gradsko vijeće smijenilo.

Nakon navedene nesreće u Sarajevu, Istinomjer se prošle sedmice u analizi Šta će kantonalne vlasti uraditi za sigurnost građana/ki u saobraćaju? bavio najavljenim mjerama nadležnih u tom kantonu, a koje bi trebale poboljšati sigurnost saobraćaja u tom kantonu. Između ostalog, najavljeno je postavljanje novih kamera, nabavka novih vozila za MUP KS, rigoroznijie sankcije kao i smanjenje ograničenja brzine u naseljenim mjestima sa 40 na 30, odnosno sa 60 na 50 km/h.

U kontekstu saobraćaja u KS, nakon gostovanja Ministra saobraćaja KS Adnana Štete u programu BHRT-a, analizirali smo aktuelne projekte ovog ministarstva, a čiju realizaciju Istinomjer nastavlja da prati. Pored ostalih, radi se o adaptivnim upravljanjem saobraćajem, izgradnji I i IX transverzale, tramvajskoj pruzi do Hrasnice, te uspostavi trolejbuske mreže do Vogošće.

Pažnju Istinomjera privukao je i sastanak Milorada Dodika s novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Helmutom Habermayjerom održanim početkom juna, na kojem je, kako je rečeno, iskazana puna podrška misiji Althea. Tim povodom, u analizi Milorad Dodik: Od zahtjeva za ukidanjem i odlaskom do podrške misiji Althea, podsjetili smo na ranije Dodikove stavove po pitanju misije Athea, od kojih neki nisu bili afirmativni.

Kada se radi o obećanjima, neispunjeno je ostalo ono premijera Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Edina Ćulova koji je početkom decembra prošle godine obećao da će u roku od šest mjeseci riješiti problem gradske pijace u Goraždu. Na Istinomjerove upite Vladi BPK o eventualnim aktivnostima u vezi s rješavanjem pitanja gradske pijace u Goraždu nije odgovoreno, ali nam je iz gradske Službe za urbanizam, prostorno uređenje i komunalne poslove potvrđeno da gradska pijaca u ovom gradu još uvijek nije stavljena u funkciju.

Sa druge strane, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amir Purić (Naša stranka), ispunio je obećanje dato u martu ove godine da će u proceduru uputiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakon o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika u FBiH, te se ovaj zakon 29.5.2023. godine našao u parlamentarnoj proceduri.

Na kraju, naš prošlosedmični gost u rubrici Nevjerovatno ali Istinomjer bio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Govoreći o odnosima unutar SDA, ali i snazi te stranke u odnosu na druge političke subjekte, Izetbegović je izjavio da je SDA u odnosu na druge stranke “kao jedan košarkaš iz NBA lige u odnosu na nekog prosječnog visokog građanina”.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!