Neispunjeno

Ništa od solarne elektrane u Ljubinju

Početkom jula 2018. godine, načelnik Opštine Ljubinje, Darko Krunić obavijestio je javnost da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama na području Ljubinja, te da je vrijednost ove investicije procijenjena na 150 miliona KM.

Tom prilikom načelnik Krunić je dodao da će “tender trajati do 27. jula, kada će biti izabran najbolji ponuđač koji će u potpunosti finansirati ovaj projekat” te istakao “da bi radovi trebali početi već u septembru ove godine”.

Međutim, da izgradnja solarne elektrane u Ljubinju nije počela u septembru 2018. godine, jasno je iz odluke Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske kojom je 25.12.2018. godine, kako se navodi, “poništena odluka o dodjeli koncesije za njenu izgradnju i korištenje jer se na javni poziv objavljen ljetos niko nije javio”.

Osim toga, iz resornog ministarstva su naveli da “nije izvjesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv”:

U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalisane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško obezbijediti. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresovane kompanije nisu mogle obezbijediti predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definisano tenderskom dokumentacijom.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, 25.12.2018.

Obzirom da čitav projekat izgradnje solarne elektrane u Ljubinju nije ni započeo, a time ni gradnja pomenutog objekta najavljena za septembar 2018. godine, Istinomjer obećanje načelnika Opštine Ljubinje, Darka Krunića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!