Ispunjeno

Ništa od izgradnje spalionice medicinskog i životinjskog otpada u Bosanskom Petrovcu

Nakon što je početkom 2020. godine Opštinsko vijeće (OV) Bosanskog Petrovca dalo saglasnost na Pismo namjere preduzeća “Zani” iz Lukavca o izgradnji spalionica medicinskog i životinjskog otpada na području te lokalne zajednice, svoje protivljenje ovom projektu izrazio je vijećnik Naše stranke u tom zakonodavnom tijelu, Zdravko Radošević.

S tim u vezi, Radoševič je krajem juna tekuće godine pored ostalog izjavio:

U Bosanskom Petrovcu ne postoje proizvođači otpada kojima bi ova spalionica bila potrebna. Ovdje će dolaziti otpad iz cijele regije i biti spaljivan. Spaljivanjem tuđeg otpada zagađivat će se naš zrak, naša voda i naše zdravlje. Mi to ne želimo.

Zdravko Radošević, 24. juni 2020.

Vijećnici OV Bosanski Petrovac na 37. redovnoj sjednici održanoj 30. 6. 2020. godine odbili su da na dnevni red uvrste tačku o dodjeli zemljišta za izgradnju spalionice animalnog i medicinskog otpada, a Radošević je još jednom upozoravajući na, kako je rekao, štetnost projekta izgradnje spalionice za lokalnu zajednicu, između ostalog rekao:

Ponosan sam na činjenicu da je Opštinsko vijeće odbilo uvrstiti tačku o dodjeli zemljišta za izgradnju spalionice na dnevni red. To ne znači i odbijanje izgradnje, ali pokazuje oprez vijećnika te da ona neće moći proći, kako se to kolokvijalno kaže, ispod radara.

Zdravko Radošević, 1. juli 2020.

Navodeći razloge zbog kojih se Naša stranka, čiji je on vijećnik, protivi izgradnji spalionice Radošević je tom prilikom i najavio da će na narednoj sjednici OV Bosanski Pterovac “na ovu priču staviti tačku”:

Naša stranka će uskoro u Bosanskom Petrovcu organizovati tribinu povodom najave izgradnje spalionice gdje ćemo još detaljnije nego dosad elaborirati zašto je spalionica štetna za našu lokalnu zajednicu. Očekujemo veliki odaziv građana. Na tribinu ćemo pozvati i investitora i načelnika. Na sljedećoj sjednici Vijeća, nakon tribine, iznijet ćemo i zaključke kojima planiramo na ovu priču staviti tačku, a zaključke ćemo prezentirati i na tribini.

Zdravko Radošević, 1. juli 2020.

U skladu sa Radoševićevom najavom, na sjednici OV Bosanski Petrovac održanoj 11. 8. 2020. godine vijećnici su, kako se navodi, zaustavili dalji razvoj ovog projekta uz obrazloženje da “neće dozvoliti narušavanje zdravlja stanovništva”.

Ovim Istinomjer obećanje Zdravka Radoševića da će na projekat o izgradnji spalionica medicinskog i životinjskog otpada na području Bosanskog Petrovca biti “stavljena tačka” ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!