Neispunjeno

Ništa od imenovanja Vlade FBiH “paralelno” sa imenovanjem Vijeća ministara

Nakon što je 23.12.2019. godine izabran novi saziv Vijeća ministara BiH, i pored obećanja da će se u isto vrijeme imenovati i nova izvršna vlast u Federaciji BiH, to se ipak nije desilo.

Podsjećamo, netom nakon održanih Opštih izbora u oktobru 2018. godine, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je izjavio:

Izvršna vlast na razini BiH formirat će se, vrlo izvjesno, do kraja siječnja. U najvećem broju županija mislim da će ići istom dinamikom, a za federalnu vlast uvjet je Izborni zakon i što ga prije donesemo, prije ćemo imati izvršnu vlast.

Dragan Čović, 24.12.2018.

Sa druge strane, prvi čovjek SDA, Bakir Izetbegović na ovakav Čovićev stav u nekoliko navrata je odgovorio da “Vijeća ministara BiH neće biti formirano ako u isto vrijeme ne bude formirana i Vlada Federacije BiH”:

Što se tiče Vlade FBiH ona može biti formirana iduće sedmice. Dakle, imamo dovoljan broj ruku ali HDZ insistira da se jasno definiše izmjena Izbornog zakona. Ono što nismo uspjeli sedam godina, ono što je gospodin File ispred EU pokušavao da nam pomogne, što je propalo s Aprilskim paketom. Ne vjerujem da smo mi u stanju tako nešto brzo proizvesti, ali mi nećemo moći napraviti Vijeće ministara da barem u isto vrijeme nemamo federalnu Vladu. Dakle, te dvije stvari će se morati vezati.

Bakir Izetbegović, 23.04.2019.

Da od ovakvog stava Izetbegović neće odustati izgledalo je i nakon potpisivanja Principa za formiranje vlasti na državnom nivou između SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, 05.08.2019. godine. Tom prilikom je Izetbegović, kako se navodi, “pojasnio da će se uz Vijeće ministara BiH paralelno formirati Vlada FBiH”:

Većina na nivou FBiH je definirana odavno. Tu imamo insistiranje HDZ-a da se izmijeni Izborni zakon što po meni nije realno. To nismo uspjeli za 14 godina u 14 dana nećemo sigurno. Tako da će tu valjati odustati od tvrdog stava u zamjenu da se to riješi, recimo, do Nove godine.

Bakir Izetbegović, 05.08.2019.

I nakon sastanka sa Draganom Čovićem održanog 12.12.2019. godine, Izetbegović je obavijestio javnost da “konačni dogovor o svim pitanjima nije postignut, ali da će razgovori biti nastavljeni” te još jednom ponovio “da je SDA stava da vlast na državnom i federalnom nivou treba formirati istovremeno”.

Ne možemo formirati čitavu federalnu Vladu u jednom danu, ali možemo imati novog predsjednika FBiH i njegove zamjenike i krenuti u proces.

Bakir Izetbegović, 12.12.2019.

Međutim, kao što je javnosti već poznato, 23.12.2019. godine novi saziv Vijeće ministara BiH imenovan je od strane Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dok uprkos brojnim najavama predsjednika SDA, u isto vrijeme nije ni započeo proces imenovanja nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

S tim u vezi, Istinomjer obećanju Bakira Izetbegovića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!