Neispunjeno

Ništa od hitne akcije poreznika u FBiH

Tomo Vidović
Tomo Vidović

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Tomo Vidović tvrdi da akcija poreznika u Hrvatskoj “predstavlja mnogo viši nivo odgovornosti tijela vlasti nego kod nas”.

“Očekujem da odmah učinimo korake da uspostavimo iste procese. Tražit ćemo od ljudi iz Porezne uprave da nam kažu šta im je neophodno da budu daleko djelotvorniji. Parlament im treba dati alat, a to su zakoni”, istakao je Vidović.

(Dnevni avaz, 11.05.2012.)

Komentar:

Akcija poreznika u Hrvatskoj obuhvatila je posljednjih nekoliko mjeseci imovinu nekih od najbogatijih i najutjecajnijih javnih ličnosti u toj zemlji u kojoj su poreznici istraživali njihove bankovne račune i katastarske izvode. Iako je najavljeno da će doći i do sličnih akcija u našoj zemlji do sada nije došlo do akcije koja ima obim one u susjednoj Hrvatskoj.

Prema izjavi koju je direktor Porezne uprave FBiH, Mithat Arifović dao medijima u toku je akcija provjere porijekla imovine poreznih obveznika, međutim, akcija se odnosi na manji broj osoba jer trenutno nema zakonske regulative koja Poreznoj upravi FBiH daje mogućnost da samostalno vrši provjere. Trenutno se provjere i prikupljana informacija o imovini provode isključivo uz sudski nalog, koji drastično ograničava broj osoba nad kojima Porezna uprava može da provodi provjeru.

Arifović je u pomenutoj izjavi istakao “važnost donošenja zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji bi, između ostalog, omogućio da nam porijeklo imovine objasni neko bez obzira je li predsjednik države ili poljoprivrednik.”

Iako je Vlada FBiH u martu ove godine uputila prijedlog izmjena ovog zakona u Parlament, koji je 14. maja odlučio da ih razmatra po hitnom postupku, izmjene još uvijek nisu usvojene. No, čak i da jesu – predložene izmjene ne uključuju odredbe koje bi omogućile Poreznoj upravi FBiH da sprovede sveobuhvatnu akciju poput one u Hrvatskoj. Konkretnih prijedloga kojima bi se to ostvarilo još uvijek nema, ni od strane Vlade, niti od strane samih parlamentarnih zastupnika.

Dva i po mjeseca su prošla od izjave Tome Vidovića, kao i od konstatacije direktora Porezne uprave FBiH koje zakone treba mijenjati, a u FBiH još uvijek nije došlo do sveobuhvatne akcije ispitivanja porijekla imovine. Parlament, dakle, još uvijek nije dao “alate” poreznicima, a ni Vlada nije pokazala interesovanje da mu u tome pomogne.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!