Ispunjeno

Nikšić: Vlada FBiH će penzionerima subvencionirati plaćanje struje

Upravo ste postigli dogovor sa predstavnicima udruženja penzionera o proširenju subvencija za plaćanje električne energije.

“Nedavno smo imali sastanak s predstavnicima udruženja penzionera i jedan od zaključaka je bio da će Vlada ispitati mogućnost da se odluka koja se tiče provedbe mjera na smanjenju troškova električne energije i stimulacije energetske efikasnosti od 19. jula 2011, kojom su bili obuhvaćeni primaoci najnižih penzija koji su se uklapali u određeni okvir potrošnje, proširiti i obuhvatiti penzionere koji primaju penziju do 414 KM, zagarantovanu penziju. Danas smo s penzionerima i elektroprivredama dogovorili način na koji će se to realizirati. Na sjednici Vlade iduće sedmice će biti izmijenjena odluka i proširit ćemo obuhvat na primaoce zagarantovane penzije i srazmjerne penzije s RS-om. Broj od 220.000 penzionera koji koriste subvencije povećat će se na oko 300.000, što znači nešto više od 70.000 novih penzionera. Odluka će se, najvjerovatnije, primjenjivati od 1. marta, odnosno od računa za taj mjesec.”

(Oslobođenje, 12.01.2012.)

Komentar:

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 18. januara, izmjenama Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, Vlada je proširila obim mogućih korisnika subvencije. Do sada su pravo na subvenciju mogli ostvariti penzioneri koji su primali minimalnu penziju, a sada se ovaj prag diže do iznosa od 414 KM, koliko iznosi zagarantirana mirovina koju isplaćuje Zavod MIO/PIO FBiH.

Ovim potezom Vlada FBiH započela je realizaciju predizbornih obećanja o zaštiti najugroženijih slojeva stanovništva u BiH u koje svakako u prvom redu spadaju penzioneri.

Socijaldemokratska partija (SDP)BiH, čiji član je i premijer FBiH Nermin Nikšić, u sferi socijalne politike obećala je da će “stimulisati lokalne zajednice i javna preduzeća da se svim starim licima obezbijede materijalne i druge pogodnosti u javnom saobraćaju, pomoć kod plaćanja komunalija, banjskog liječenja i sl.”

Biće interesantno pratiti koliko će Vlada FBiH i u budućnosti raditi na ispunjavanju obećanja te penzionerima omogućiti i ostale pogodnosti pored pomoći u plaćanju komunalija.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!