Neistina

Nikada nije postojala NATO akcija pod nazivom “Milosrdni anđeo”

Član Glavnog odbora SDS-a Boris Šukalo, komentirajući ulogu i stav Milorada Dodika za vrijeme zračnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, iznio je neistinitu tvrdnju o nazivu ove akcije.

Foto: SDS

Šukalo je ustvrdio da je Dodik 1999. godine “čvrsto stajao uz NATO i zapadni dio međunarodne zajednice” te da je bio protiv Srbije.

Srbija će večeras u Kraljevu obilježiti još jednu tužnu godišnjicu od početka NATO bombardovanja, godišnjicu agresije od koje svijet više nije niti će ikad više biti isti. Milorad Dodik danas bombardovanje Srba od strane NATO uzima kao krunski dokaz svog navodnog protivljenja ulasku BiH u NATO, što je jednako cinično kao i sam naziv NATO akcije – Milosrdni anđeo.

Boris Šukalo, 24.3.2022.

Podsjećamo, krajem marta 1999. godine započeli su zračni napadi NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Međutim, naziv akcije nije bio “Milosrdni anđeo”, već “Allied Force” (Saveznička sila). Akcija je kasnije nazvana “Joint Guardian” (Zajednički zaštitnik).

Izvor: NATO

Termin koji je Šukalo upotrijebio izmišljena je konstrukcija koja se u Srbiji koristi već dugi niz godina, o čemu je ranije pisao naš partnerski portal Raskrinkavanje. Kako se navodi u tekstu portala Peščanik iz 2008. godine, u zvaničnim dokumentima NATO-a nema informacija da je postojala akcija pod nazivom “Milosrdni anđeo”.

Srbijanski Istinomer ranije je neistinitom ocijenio tvrdnju predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić kada je upotrijebila ovaj termin. U tekstu Istinomera navodi se kako se radi o “oružju propagande s kraja devedesetih”.

Jedna verzija kaže da je zabunu uneo tadašnji kineski predsednik Đijang Cemin, piše RTS, pošto se američka komponenta koja je činila „Savezničku snagu“ zvala „Plemeniti nakovanj“ (Noble Anvil). Bojan Dimitrijević sa Instituta za savremenu istoriju rekao je “da je tadašnja srpska propaganda ili ministarstvo informisanja, iskoristilo taj naziv da ga proširi za čitavu operaciju napada na SRJ”.

Istinomer, 13.4.2021.

S obzirom na to da se NATO akcija iz 1999. godine nije zvala “Milosrdni anđeo”, Istinomjer tvrdnju Borisa Šukala ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!