Nikad više glasova za SDA

Lokalni Izbori 2016. godine su održani 2. oktobra, a prije nekoliko dana Centralna izborna komisija je konačno objavila i finalne rezultate. Prvih nekoliko sedmica nakon svakih izbora je, naravno, vrijeme za svođenje računa, analizu predizbornih rezultata stranaka, te poduzimanje koraka u ovisnosti od izbornih rezultata.

bakir_izetbegovic_govornica

Mnogo prašine se podiglo oko izbornog rezultata SDA. Mnogi su tvrdili da rezultat od 33 načelničke pozicije nije dobar izborni rezultat, pogotovo kada se uzme u obzir da je ova stranka na ove izbore izašla u koalciji sa SBB-om, kada su u pitanju načelnička mjesta. SDA je u konačnici ovih izbora izgubila neka značajna načelnička mjesta, poput onih u Zenici i Bihaću, te načelnička mjesta u Tuzlanskom kantonu (Živinice i Lukavac), a od većih opština novoosvojena je tek Opština Centar u Sarajevu.

No, iz SDA tvrde da je ovakav izborni rezultat veliki uspjeh za njihovu partiju, te da čak nikada nisu bolje prošli na izborima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je 13. oktobra novinarima izjavio kako je SDA na ovim izborima osvojila najveći broj glasova u 21. vijeku:

Nismo nikad u 21. vijeku dobili više glasova nego na ovim posljednjim izborima, SDA je postigla maksimum.

Bakir Izetbegović, 13.10.2016.

Centralna izborna komisija je, prema već viđenim scenarijima potvrđene rezultate objavila tek 17. oktobra, dvije sedmice nakon završetka izbora, tako da su se tek sada stvorili uslovi za ocjenjivanje Izetbegovićeve izjave.

U 21. vijeku, izbori u BiH održani su osam puta. Tako su Lokalni izbori održani četiri puta i to 2016., 2012., 2008. i 2004. godine, kao i Opšti izbori koji su održani 2014., 2010., 2006. i 2002. godine.

U ocjenjivanju gore navedene izjave poredit ćemo prije svega rezultate SDA na lokalnim izborima i to rezultate koje je ova stranka postigla u izborima za opštinska vijeća, bez glasova za načelnike opština, jer postoji mogućnost i da neko ko nije glasao za SDA glasa za načelnika kojeg je kandidovala ova partija.

Dakle, koliko je SDA dobila glasova na lokalnim izborima ove godine? Prema posljednjim (utvrđenim) rezultatima izbora, koje je objavio CIK, liste SDA za opštinska i gradska vijeća su osvojile ukupno 314.247 glasova. Kada su u pitanju ovi izbori, potrebno je napomenuti da se nije glasalo na području opštine Stolac, te na području grada Mostara. Izbori u Mostaru ne održavaju se još od 2008. godine, a ovo je prvi put da se izbori nisu održali u Stocu, nakon fizičkog obračuna Salmira Kaplana (kandidat SDA za načelnika Stoca i član Inicijative za stolac) i Maria Raguža, predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu.

sda-glasovi

Pogledajmo, dakle, koliko je SDA glasova dobijala na izborima održanim od 2000. godine, pa do danas. Prošli lokalni izbori su održani 2012. godine. Ni tada nisu održani lokalni izbori u Mostaru, ali su, za razliku od izbora ove godine, održani u Stocu. SDA je tada zadobila povjerenje 298.666 glasača, što je značajno manje od ovogodišnjeg rezultata, unatoč tome da su izbori održani u jednoj opštini više nego ove godine.

Lokalni izbori 2008. godine su posljednji lokalni izbori na kojima se glasalo u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, pa i u gradu Mostaru. SDA je na tim izborima, za opštinska vijeća osvojila jako dobrih 311.406 glasova na prostoru cijele BiH. Iako je ovaj rezultat zaista dobar, opet nije bolji od rezultata ovogodišnjih izbora, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se 2008. godine glasalo i u Stocu i Mostaru, što je SDA donijelo oko 17 hiljada glasova.

Četiri godine prije toga SDA je zabilježila najgori rezultat na izborima još od svog postojanja. Naime, na lokalnim izborima 2004. godine, osvojeno je samo 209 hiljada glasova, iako se glasalo u svim tada postojećim opštinama.

Iz do sada prikazanog jasno je da je Izetbegovićeva izjava istinita, no radi temeljitosti trebalo bi pogledati i rezultate opštih izbora od 2000. godine do danas. Iako je statistički i metodološki teško izjednačiti lokalne i opšte izbore, uporedit ćemo izborne rezultate SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštinu BiH na prostoru cijele države, sa onima koji su ostvareni na početku mjeseca na lokalnim izborima

Na prošlim Opštim izborima, koji su održani 2014. godine, u utrci za Zastupnički dom PS BiH SDA je osvojila 305.394 glasa, na području Republike Srpske i Federacije BiH, što je za skoro 10 hiljada manje glasova u odnosu na protekle lokalne izbore.

U 2010. godini, najjača stranka u BiH je bio SDP, pa se ne može ni očekivati da je SDA blistala na tim izborima. Osvojeno je 214.300 glasova, što je skoro pa jednako loš rezultat kao onaj na lokalnim izborima 2004. godine.

Nešto bolji rezultat je ostvaren na Opštim izborima 2006. godine, kada je osvojeno 238.475 glasova, te na Opštim izborima 2002. kada je SDA osvojila 269.427 glasova.

Dakle, pregledom rezultata svih izbora koji su održani od 2001. godine do danas, jasno je da SDA nikada nije dobila više glasova, te Bakir Izetbegović od Istinomjera dobija ocjenu istinito.

(istinomjer.ba)

Da li je tokom prošlog mandata zaista otvoreno 100.000 radnih mjesta?

U svom obraćanju na 7. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA), lider ove stranke Bakir Izetbegović izvještavajući...

Stranačke deklaracije – Od Republike BiH do mirnog razdruživanja

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) koja je usvojena na 7. kongresu ove stranke održanom u subotu 14. septembra 2019. godine, izazvala je mnoštvo reakcija političkih partija u...


Popravili auto i otputovali u Brisel

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...