Neispunjeno

Ni aplikacije ni izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva koja je održana 28. oktobra, iznio je svoje uvjerenje da će BiH do decembra ove godine biti u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji. Međutim, nakon što se vratio iz Brisela, gdje je, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, 9. decembra sudjelovao na konferenciji pod nazivom “Evropska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma”, Čović je podnošenje aplikacije najavio za početak 2016. godine.

covic

Tako je na božićnom prijemu u Predsjedništvu BiH 18. decembra Čović kazao:

„Na izravan način gradimo moderno društvo s jasnim opredijeljenjem unutarnje stabilnosti i rješenja problema koje ćemo sami pronalaziti kroz kompromise. Takvo opredijeljenje učinit će nas vjerodostojnima na euroatlantskom projektu. Što znači jasno prihvaćanje standarda, institucija kojima najavljujemo priključenje kako bismo u siječnju predali aplikaciju za članstvo u EU, a u lipnju otvorili akcijski plan za članstvo u NATO savezu“, rekao je Čović.

Svoj oktobarski optimizam Čović je gradio na procjeni Vijeća ministara BiH koju je na pomenutoj sjednici Predsjedništva prezentirao predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, da provedba reformskih procesa u BiH ide zadovoljavajućim tokom.

No, aplikacija za članstvo BiH u EU nije bila jedina stvar koju je Dragan Čović pominjao u oktobru. On je između ostalog kazao i kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje će utvrditi putem interresorne radne grupe koja djeluje u okviru Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je tada naveo da je potrebno usaglasiti samo neke tehničke detalje koji se odnose na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi te provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i provedbi Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

Međutim, ni to se nije desilo do kraja ove godine, niti se Izborni zakon uopšte našao u Parlamentarnoj proceduri, tako da za obje svoje izjave Dragan Čović od istinomjera dobija ocjenu “neispunjeno”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!