Neistina

Neodržavanje lokalnih izbora je nedemokratski potez!

Amir Zukić
Amir Zukić

“Sjetite se ratnog perioda i slobode štampe i političkog djelovanja. Ne ugrožava se demokratski proces ako se lokalni izbori odgode za dvije godine. Uvijek smo bili bedem u zaštiti demokratije i ljudskih prava”, istakao je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

(FENA, 27. 3. 2012.)

Komentar:

Ako izuzmemo dio Zukićeve izjave o slobodi štampe (BiH je na 58. mjestu Indeksa slobode štampe koju je sastavila organizacija Reporteri bez granica), koji je proizvoljan zaključak izveden bez dovoljno informacija – kojima je neophodno raspolagati kada govorimo o ovim specifičnim temama – ni drugi dio izjave, koji govori o “demokratskim procesima” i njihovom “neugrožavanju” nije argumentovan i utemeljen.

Naime, demokratski proces se direktno ugrožava ako lokalni izbori ne budu održani u ovoj godini, jer državu na to obavezuje Izborni zakon BiH. Kršenje Izbornog zakona najdirektnije ugrožava vladavinu demkratije i prava, pa samim tim i “demokratske procese”.

U nastavku pročitajte šta Izborni zakon BiH propisuje:

“Ĉlan 1.2a
(1) U budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Budžet BiH) osiguravaju se sredstva za osiguranje vršenja ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH iz člana 2.9 i člana 2.19 stav (12) ovog Zakona.”

Dakle, iz navedenog je jasno da su izbori međunarodna obaveza BiH, a ne stvar volje ili dogovora političkih lidera.

“Ĉlan 1.3a
(2) Mandat članova predstavničkih tijela izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH.”

Neodržavanjem izbora u 2012. godini ovaj član Zakona bi bio grubo prekršen, te bi BiH mogla da se nađe na udaru međunarodne javnosti, i to u vrijeme kada pojedini političari najavljuju predavanje aplikacije BiH za status kandidata u EU do juna.

“Ĉlan 1.9
(1) Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima.”

Iz ovog člana se izvodi jasan zaključak: nijedan politički lider ne može prisvojiti bilo čije glasove, te uzimati sebi za pravo da – mimo narodne volje – eventualno oduzme mandat nekom novom načelniku u opštini u kojoj građani nisu zadovoljni radm dosadašnjeg. Odnosno, pozicije načelnika bi bile “zabetonirane”, bez obzira na volju naroda, što definitivno nije u duhu prakse demokratskih zemalja i sistema.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!