Analize

Neistine o vinu i biranju visokog predstavnika i završetak rekonstrukcije tramvajske pruge

Tokom prve sedmice u septembru, pored ostalog, Istinomjer je zabilježio neistinite tvrdnje Milorada Dodika i Nenada Stevandića, ispunjena obećanja Adnana Štete i Siniše Karana te dosljedan stav Denisa Gratza o uvođenju doživotnog zatvora i prepoznavanju zločina femicida.

Ilustracija: Istinomjer

Nakon što su predsjednici SNSD-a i DNS-a, Milorad Dodik i Nenad Nešić, 7.9.2023. godine potpisali Sporazum o međusobnoj koalicionoj saradnji, Dodik je ustvrdio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđeno da strane potpisnice biraju visokog predstavnika.

“Aneks 10 kaže da ga biraju strane potpisnice Aneksa 10, a strane potpisnice su Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija i neka Bosna i Hercegovina, koja više ne postoji, nego je sada zajednički nivo BiH”, izjavio je Dodik, a uvidom u Dejtonski mirovni sporazum, Istinomjer je utvrdio da se ni na jednom mjestu u Aneksu 10 ne navodi da “strane biraju visokog predstavnika”.

Drugu neistinitu tvrdnju iznio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), govoreći u kontekstu nedavno usvojenog Zakona o tržištu vina u BiH i statistike proizvodnje vina u BiH. Tim povodom Stevandić je izjavio da preko polovine izvoza vina u BiH otpada na proizvođače iz RS. Međutim, kako svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz Republike Srpske izveze se manje vina nego iz Federacije BiH, te je Istinomjer tvrdnju Nenada Stevandića ocijenio neistinitom.

Prošlu sedmicu obilježila su i tri ispunjena obećanja, a jedno je ministra saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnana Štete dato krajem 2022. godine da će rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu biti završena do kraja augusta 2023. godine.

Nakon što je Šteta 27.8.2023. na svom zvaničnom Facebook nalogu objavio video testne vožnje tramvaja na relaciji od Ilidže do Baščaršije, redovan tramvajski saobraćaj na ovoj dionici tramvajske pruge uspostavljen je 3.9.2023. godine.

Početkom septembra počela je nastava u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u RS, koja je osnovana Odlukom Vlade RS. Time je ispunjeno i obećanje ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana dato u martu 2023. godine da će navedena ustanova biti osnovana tokom ove godine.

Iz grupe ispunjenih obećanja izdvajamo i ono ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) Ahmeda Omerovića dato krajem maja ove godine da će rekonstrukcija područne škole u Velinom Selu biti okončana do početka ove školske godine. Nakon što je direktor škole Munever Džuzdanović 4.9.2023. godine za Istinomjer potvrdio da su okončani svi radovi te da je škola primila učenike/ce, obećanje resornog ministra Omerovića ocijenjeno je ispunjenim.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz u parlamentarnu proceduru uputio je Prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH kojim je, između ostalog, definisano uvođenje instituta doživotnog zatvora i prepoznavanje krivičnog djela femicida. S obzirom na činjenicu da je Gratz još 2017. godine predlagao uvođenje doživotnog zatvora, a u septembru 2022. godine najavio provođenje aktivnosti na prepoznavanju zločina femicida, Istinomjer je njegov stav po navedenim pitanjima ocijenio dosljednim.

Istinomjer prati i obećanje gradonačelnika Visokog Mirze Ganića nakon što je na zvaničnoj stranici Grada Visoko 5.9.2023. godine objavljeno da su radovi na područnoj školi “Goduša” u toku. Ganić je najavio da će ova škola biti otvorena do kraja 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!