Analize

Ne nazire se rješenje problema JKP “Zenicatrans- prevoz putnika”

Nakon što je Gradsko vijeće Zenica zadužilo gradonačelnika Fuada Kasumovića da dodijeli preko 500.000 KM subvencioniranih sredstava JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, uslijedila je Kasumovićeva burna reakcija i nekoliko saopćenja koja se svode na tvrdnju da je ovo samo “populistička mjera“ onih koji su ovo preduzeće doveli pred stečaj i koji “odbijaju svaku ideju” kako bi se spasilo ovo preduzeće.

Podsjećamo, u maju ove godine radnici/ce JKP “Zenicatrans” su ostali uskraćeni za plate, obzirom da je Porezna uprava FBiH blokirala račune ovom preduzeću zbog dugovanja. U blokadi je bio i autobuski saobraćaj, a uposlenici su najavili i mogućnost generalnog štrajka.

Komentirajući sve težu situaciju u ovom javnom preduzeću gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović uputio je tada kritike na račun menadžmenta JKP “Zenicatrans” i rekao da će poduzeti određene korake ka rješavanju problema.

Neću dozvoliti da ispaštaju radnici i njihove porodice. Kako sam bez marke novog zaduženja grada riješio neke od infrastrukturnih problema, dat ću sve od sebe da po povratku u Zenicu pomognem da se prevaziđe i ovo, nikada teže stanje u JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ d.d. Zenica.

Fuad Kasumović, 09.05.2019.

Problemi u JKP Zenicatrans trebali su biti jedna od tačaka dnevnog reda 36. sjednice Gradskog vijeća Zenice koja je održana 20. maja tekuće godine. Međutim, većinom glasova novoformirane koalicije, koju u GV Zenice čine SDA, A-SDA i SBB – Fahrudin Radončić, došlo je do izmjene dnevnog reda, a zbog naknadnog uvrštavanja tačke dnevnog reda koja se odnosi na smjenu sadašnjeg, te izbor nove predsjedavajuće GV, Diane Bešić iz A-SDA. Nakon što izmijenjeni dnevni red nije dobio dovoljnu podršku vijećnika prekinuta je 36. sjednica, a problemi u JKP Zenicatrans nisu ni razmatrani od strane GV Zenice.

U ovu situaciju vas je dovela bivša gradska vlast koja je držala vijeće i svoje direktore. Dvije godine se sa Nadzornim odborom borim da spasimo preduzeće, za što je potrebno preko 16 miliona KM.

Fuad Kasumović 20.05.2019.

Istog dana gradonačelnik Kasumović posjetio je ovo javno preduzeće, nakon čega je iz Gradske uprave Zenice saopćeno da će radnicima biti isplaćene dvije zaostale plate.

Nakon što se zbog prekida 36. sjednice Gradskog vijeća na dnevnom redu nije našlo dugo očekivano razmatranje aktuelne problematike u ovom preduzeću, gradonačelnik Kasumović odlučio je izvršiti uplatu sredstava za martovske i aprilske plate radnika, uključujući i pripadajuće doprinose.

Od tada do danas situacija u Zenicatrans-u se samo pogoršava. Stanje u ovom preduzeću i prijedlozi za spas ovog preduzeća još uvijek nisu dospjeli na dnevni red neke od sjednica Gradskog vijeća. Međutim, Gradsko vijeće zadužilo je gradonačelnika Kasumovića da, kako se navodi, dodijeli “400.000,00 KM subvencioniranih sredstava JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” na ime interventne pomoći, kao i 150.000,00 KM od septembra do decembra, od čega bi 100.000,00 KM išlo Poreznoj upravi, a 50.000,00 KM za nabavku voznih jedinica, također iz subvencioniranih sredstava”.

Na ovu odluku uslijedila je Kasumovićeva burna reakcija.

Poštovani SDA-ovci koji ste 25 godina krali, pokrali i na kraju pred stečaj doveli JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, uzalud vam spinovanja i obmane građana Zenice jer ukoliko stvarno želite dobro ovom preduzeću i njegovim radnicima, bolje bi vam bilo da prvi put Gradskom vijeću i Gradskoj upravi ponudite konkretno, a legalno rješenje za probleme u Zenicatransu.

Fuad Kasumović, 04.09.2019.

Kasumović je proteklih dana dostavio predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica, Diani Bešić i zahtjev za preispitivanje Zaključka Gradskog vijeća Zenica usvojenog na sjednici održanoj 27. avgusta 2019. godine.

Da se radi o klasičnom populizmu pojedinih gradskih vijećnika ili stranaka iz Grande koalicije, najbolje govori činjenica, da još uvijek nisu zakazali sjednicu. Gradska uprava prema Zakonu o izvršenju budžeta ne može ni jednu KM uplatiti, i zato molim populiste iz Gradskog vijeća da hitno zakažu novu sjednicu.

Fuad Kasumović, 03.09.2019.

U zahtjevu je od Gradskog vijeća Zenica zatraženo preispitivanje i stavljanje van snage Zaključka donesenog u okviru tačke 3. dnevnog reda “Razmatranje prijedloga mjera za rješavanje aktuelne problematike u JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica”, te je kako se navodi “riječ o nezakonitoj odluci, odnosno aktu Gradskog vijeća”, zbog čega gradonačelnik na osnovu člana 20. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, traži “hitno zasjedanje Gradskog vijeća Zenica i donošenje odluke koja je u skladu sa Zakonom, a od čije će realizacije korist imati JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” i njegovi radnici, kao i građani Zenice”.

Predsjedavajuća GV Zenica, Diana Bešić ubrzo je odgovorila na zahtjev gradonačelnika za prespitivanje zaključka za Zenicatrans.

U vezi sa Zahtjevom Gradonačelnika za preispitivanje Zaključka Gradskog vijeća od 27.08.2019. godine, mišljenja sam da isti NIJE NEZAKONIT, a Gradonačelnik je u obavezi da, u skladu sa rezultatima realizacije budžeta za 2019. godinu, predloži Izmjene i dopune budžeta za 2019. godinu kojim bi se obezbijedila potrebna sredstva.

Diana Bešić, 04.09.2019.

U svom odgovoru Bešić je navela i da “u konkretnom slučaju, u budžet za 2019. godinu je uvršten JKP Zenicatrans-prevoz putnika d.d. Zenica”, sa 400.000,00 KM za nabavku autobusa, te da su ista sredstva utrošena.

Kako Budžetom za 2019. godinu nisu predviđena sredstva iz Zaključka, Gradonačelnik bi trebao predložiti Izmjene i dopune budžeta za 2019. godinu kojim bi se vršila preraspodjela budžetskih sredstava i obezbijedila potrebna sredstva iz Zaključka, a do usvajanja Izmjena i dopuna budžeta za 2019. godinu da koristi budžetsku rezervu u iznosu od 200.000,00 KM za realizaciju Zaključka. Dakle, nema povrede Zakona o budžetima Federacije BiH jer JKP “Zenicatrans-prevoz putnika“ d.o.o. Zenica nije stvorio nikakvu obavezu koja opterećuje budžet za 2019. godinu, a do Gradonačelnika je da li će koristiti svoju genijalnost i predložiti Izmjene i dopune budžeta za 2019. godinu i obezbijediti sredstva za realizaciju Zaključka i spas JKP “Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica”.

Diana Bešić, 04.09.2019.

Kasumović se u svojim saopćenjima nije osvrtao na navode koji se tiču budžetskih stavki, a obraćajući se radnicima Zenicatransa rekao je kako je ranije predložio dva rješenja za spas ovog preduzeća.

Gradska uprava sa mnom na čelu, u proteklom periodu predložila je dva rješenja za spas preduzeća i siguran sam da bi oba bila uspješna. Prvo smo predložili formiranje preduzeća Autobusna stanica i autobusna stajališta. Ta bi nova firma preuzela sve radnike, bila bez zaduženja i sa njom bi definitivno riješili problem gradskog i prigradskog saobraćaja. Međutim, SDA i njihovi sateliti u Gradskom vijeću, u dva ili tri navrata odbili su ovaj prijedlog, a da pri tome nikada nisu ponudili ni razlog, a kamo li oni dali prijedlog za spas preduzeća. Kao drugo rješenje predlagali smo finansijsku konsolidaciju Zenicatransa, gdje bi svi radnici ostali na poslu, a sve obaveze bi preuzeo taj kojem bi se prodalo 65% dionica preduzeća. Kupac bi imao obavezu nabaviti nove autobuse i održavati sve linije u gradu.

Fuad Kasumović, 04.09.2019.

I dok se GV Zenica i gradonačelnik Kasumović prepucavaju oko toga da li je odluka, čija provedba kroji sudbinu preduzeća Zenicatrans, zakonita ili ne i dalje je neizvjesno da li će se o ovom pitanju održati tematska sjednica GV. Kako sada stvari stoje, zakonitost ove odluke tumačit će više instance.

Trenutna dešavanja kako u ovom, tako i u drugim javnim preduzećima, još jednom su pokazala da se međustranačka prepucavanja uglavnom vode preko leđa radnika/ca, dok se bilo kakvo dugoročno pozitivno rješenje situacije, kako za radnike tako i samo preduzeće, u ovom trenutku i ne nazire.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!