Nedosljedno

Naša stranka nedosljedna prilikom usvajanja Zakona o radu

kojovicUsvajanje novog Zakona o radu podiglo je veliku prašinu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prije svega, prašina se podigla zbog činjenice da sindikati smatraju da je Zakon o radu atak na prava radnika, koja svakako u Federaciji BiH i nisu na nekom zavidnom nivou.

Dodatni problem je i hitna procedura kojom je ovaj Zakon usvojen. Podsjećamo da je Prijedlog Zakona utvrđen 23.07. na sjednici Vlade FBiH, da bi samo sedam dana nakon toga bio usvojen u Domu naroda FBiH, a dan poslije, ili osam dana nakon utvrđivanja prijedloga, i u Predstavničkom domu.

Zakon je i u jednom i u drugom domu Parlamenta FBiH ‘prošao’ sa tijesnom većinom, a prilikom glasanja u Domu naroda, zastupnici SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke su napustili sjednicu. Tom prilikom, zastupnici DF-a, SDP-a i SBB-a izjavili su da su napustili sjednicu zbog samog teksta Prijedloga Zakona o radu, koji smatraju spornim. S druge strane, delegat Naše stranke, Peđa Kojović, sjednicu je napustio zbog toga što smatra da je prekršen Poslovnik o radu Doma, te da nije bilo prostora da se amandmanski djeluje.

Samo dan nakon održavanja sjednice Doma naroda, zasjedao je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, na kojem je Prijedlog Zakona o radu usvojen tijesnom većinom, u kojoj je ključan bio baš zastupnik Naše stranke, Dennis Gratz, budući da je za usvajanje ovog prijedloga trebalo 50 glasova u Parlamentu, dok je koalicija okupljena oko HDZ i SDA imala 49 glasova – sve dok Gratz nije odlučio da podrži Zakon.

Kojović je na dan zasjedanja Predstavničkog doma izjavio: “Jučerašnju sjednicu Doma naroda nismo napustili zbog Prijedloga Zakona o radu, već zbog grubih kršenja Poslovnika i nepoštivanja demokratskog procesa. S obzirom da takvi propusti nisu prisutni pri današnjem zasjedanju Predstavničkog doma naš zastupnik Dennis Gratz će glasati za prijedlog Zakona o radu jer ga smatramo boljim zakonskim rješenjem od postojećeg. Jedini i isključivi motiv i za amandmane i za našu podršku je što duboko vjerujemo da je to u interesu svih građana i naše države“.

Proces donošenja bilo kojeg zakona, pa tako i Zakona o radu se ne može rasparčavati po institucijama u kojima se odvija, nego se posmatra kao cjelina. Ukoliko, prema riječima Kojovića, demokratski proces nije poštovan do sjednice Doma naroda, te je grubo prekršen Poslovnik, zbog čega je on napustio zasjedanje, ni sam nastavak tog procesa u Predstavničkom domu ne može biti legitiman.

Pored toga, upitno je i da li je Poslovnik i demokratski proces ispoštovan i na sjednici Predstavničkog doma, budući da se glasalo u ime zastupnika SDA, Hasana Muhića, koji uopšte nije prisustvovao sjednici, te zbog činjenice da su zastupnici dobili Prijedlog tek nešto više od 20 sati prije početka sjednice Predstavničkog doma.

Dodatno, sam proces je doveden u pitanje i iz drugih, jednako bitnih, razloga. Tako je predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu, Dženan Đonlagić, rekao da je Prijedlog zakona o radu, po hitnom postupku, koji se našao na dnevnom redu sjednice “došao mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma“. On tvrdi da je izostavljeno da se u prijedlogu za odlučivanje po hitnom postupku posebno navedu razlozi zbog kojih je neophodno da se zakon donese po hitnom postupku.

Usvojeni tekst zakona na Domu naroda smo dobili sinoć iza 19 sati, iako Poslovnik kaže jasno da treba dostaviti 14 dana prije razmatranja na sjednici. To je prekršen jedan član. Drugi član koji je prekršen, to je član 192 stav 2 Poslovnika. Pozvao sam premijera Novalića, kao predsjednik Kluba, da u pisanoj formu, uz prijedlog zakona, da obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona” – kazao je Đonlagić.

Zbog svega gore navedenog, Kojović i Naša stranka dobijaju ocjenu nedosljedno.

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!