Radi se na tome

Nakon više od decenije najava, gradi se VE “Podveležje”

Početkom maja ove godine, miniranjem i pripremom terena za buduća dva temelja, započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane “Podveležje” kod Mostara, a završetak izgradnje ovog objekta, čiji skori početak se najavljivao više od decenije, očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina, a puštanje u rad Vjetroelektrane “Podveležje” očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

EP BiH, 11. maj 2020.

Da će gradnja VE Podveležje biti završena u februaru 2021. godine iz EP BiH su tvrdili i prije godinu dana na sajmu ENERGA.

Vjetroelektrana Podveležje kod Mostara biće puštena u pogon u februaru 2021. godine.

Semir Nurković, EP BiH, 13. juni 2019.

Obećanje o gradnji VE “Podveležje”, našlo se i u programu SDA uoči Općih izbora 2018. godine, zajedno sa obećanjima o gradnji drugih energetskih potencijala.

Izgradnju HE „Vranduk“, „Ustikolina“ i „Janjići“, te vjetroparkova „Podveležje“ i „Vlašić“, čime bi se osigurao godišnji kapacitet od 7.700 GWh na period od sljedećih 50 godina.

SDA “Agenda 2026”, 2018.

Podsjećamo, gradnja VE “Podveležje” najavljuje se još od 2010. godine kada je Vlada FBiH i donijela odluku o njenoj gradnji. Tender za izgradnju ovog objekta je raspisan u aprilu 2011. godine, ali je on ubrzo i stopiran. Kada je u julu 2012. godine potpisan aneks ugovora o koncesiji između Vlade HNK i JP Elektroprivreda BiH, najavljeno je da će kompletan projekat biti završen do kraja 2014. godine. Izgradnja pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove započela je tek 2017. godine. U februaru 2019. godine potpisan je ugovor sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska). Ugovor vrijedan 69 miliona eura odnosi se na projektovanje, isporuku opreme, građevinske radove, montažu, ispitivanje i puštanje u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane ¨Podveležje¨, ukupne instalisane snage 48 MW. Tada je potpisan i Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata nakon puštanja u rad Vjetroelektrane. Vjetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Kako je 23. juna saopćeno iz EP BiH, na platou Podveležja u toku je betoniranje temelja vjetroagregata, a prema planiranoj dinamici, svi temelji trebalo bi da budu završeni do kraja augusta.

Istinomjer će svakako pratiti realizaciju ovog dugo najavljivanoog energetskog projekta, a za sada ćemo obećanja data iz EP BiH da će VE “Podveležje” u pogon biti puštena u prvom kvartalu 2021. godine, ocijeniti sa radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!