Ispunjeno

Puštena u rad VE “Podveležje 1”

Početkom maja 2020. godine, miniranjem i pripremom terena za buduća dva temelja, započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane “Podveležje” kod Mostara. Završetak izgradnje ovog objekta, čija gradnja se najavljivala više od decenije, tada je najavljen za prvi kvartal 2021. godine.

Foto: FENA /Ivan Rozic

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina, a puštanje u rad Vjetroelektrane “Podveležje” očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

EP BiH, 11. 5. 2020.

Da će gradnja VE Podveležje biti završena u februaru 2021. godine iz EP BiH su tvrdili i prije godinu dana na sajmu ENERGA.

Vjetroelektrana Podveležje kod Mostara biće puštena u pogon u februaru 2021. godine.

Semir Nurković, EP BiH, 13. 6. 2019.

Obećanje o gradnji VE “Podveležje”, našlo se i u programu SDA uoči Općih izbora 2018. godine, zajedno sa obećanjima o gradnji drugih energetskih potencijala.

Izgradnju HE „Vranduk“, „Ustikolina“ i „Janjići“, te vjetroparkova „Podveležje“ i „Vlašić“, čime bi se osigurao godišnji kapacitet od 7.700 GWh na period od sljedećih 50 godina.

SDA “Agenda 2026”, 2018.

Podsjećamo, gradnja VE “Podveležje” najavljuje se još od 2010. godine kada je Vlada FBiH i donijela odluku o njenoj gradnji. Tender za izgradnju ovog objekta je raspisan u aprilu 2011. godine, ali je on ubrzo i stopiran. Kada je u julu 2012. godine potpisan aneks ugovora o koncesiji između Vlade HNK i JP Elektroprivreda BiH, najavljeno je da će kompletan projekat biti završen do kraja 2014. godine. Izgradnja pristupnih puteva, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove započela je tek 2017. godine. U februaru 2019. godine potpisan je ugovor sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska). Ugovor vrijedan 69 miliona eura odnosi se na projektovanje, isporuku opreme, građevinske radove, montažu, ispitivanje i puštanje u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane “Podveležje”, ukupne instalisane snage 48 MW. Tada je potpisan i Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagregata nakon puštanja u rad Vjetroelektrane. Vjetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

O dinamici izgradnje iz kompanije EP BiH javnost su obavještavali i tokom ljeta 2020. godine.

Radovi na Vjetroelektrani “Podveležje 1”, prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, završeni su tokom februara 2021. godine, a svečanost njenog puštanja u rad upriličena je 1. marta 2021. godine.

Pošto je vjetroelektrana “Podveležje 1” puštena u u rad u prvom kvartalu 2021. godine, Istinomjer će ranije data obećanja iz kompanije EP BiH u vezi sa završetkom realizacije ovog projekta ocijeniti kao ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!