Analize

Nakon ograničenja cijene peleta najavljena mogućnost uvođenja izvoznih kvota

Početkom novembra Istinomjer se u analizi Dok cijena peleta raste, zabrana izvoza i dalje na snazi: Proizvođači pozivaju na “zdrav razum” osvrnuo na globalnu energetsku krizu koju je pokrenula agresija Ruske Federacije na Ukrajinu s posebnim akcentom na kretanja na tržištu drvnog peleta kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama okruženja.

Foto: Freepik

Ono što se tada dalo zaključiti jeste da mjere koje su nadležne institucije u našoj zemlji do tog momenta uvele nisu zaustavile rast cijena peleta, a prema riječima proizvođača peleta u BiH, nastavak zabrane izvoza prijetio je da ugrozi postojeće zalihe, samu proizvodnju, a time i opstanak fabrika, što bi kao rezultat imalo i gubitak radnih mjesta.

Nedugo zatim reagovale su entitetske vlasti, te je na 193. redovnoj sjednici, održanoj 3.11.2022. godine, Vlada Republike Srpske usvojila Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta kojom se propisuje najviša prodajna cijena peleta od drveta na 480 KM + PDV po toni u svim pakovanjima u trgovinama na malo na teritoriji Republike Srpske.

Odluka je objavljena dan kasnije u Službenom glasniku Republike Srpske te stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Tim povodom premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je navedena odluka usaglašena i s proizvođačima peleta, ali i s Vladom Federacije BiH.

U dogovoru sa Vladom Federacije očekujemo da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Tako da bi cijena na tržištu ubuduće u cijeloj BiH mogla biti ograničena na 480 KM, plus PDV po jednoj toni. Ukoliko u ovom periodu do marta mjeseca naredne godine dođe do bilo kakvih promjena u proizvođačkim cijenama ili nečemu drugome, mi ćemo ovu odluku ponovo korigovati u dogovoru sa proizvođačima peleta.

Radovan Višković, 3.11.2022.

Ista očekivanja od Vlade FBiH iznio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac te podsjetio da je Vijeće ministara BiH nedavnom Odlukom o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta zabranio izvoz peleta do 31. januara 2023. godine.

Dodao je i da je resorno ministarstvo na čijem je čelu zaduženo da, u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, iznađe način za uvođenje izvoznih ograničenja za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta, a sve u skladu s dostavljenim inicijativama entitetskih nadležnih institucija.

To praktično znači da odluka Vijeća ministara BiH o zabrani izvoza peleta može biti korigovana, ukoliko entitetske institucije to iniciraju. Uvažavajući ustavne nadležnosti, u konstantnoj smo komunikaciji sa resornim entitetskim ministarstvima i analiziramo stanje na tržištu, kako bismo pronašli rješenje koje će biti zadovoljavajuće i za naše građane, ali i za kompanije koje se bave spoljnotrgovinskim prometom.

Staša Košarac, 7.11.2022.

Košarac je i najavio da će u narednih deset dana organizovati novi radno konsultativni sastanak s predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH te da će biti predloženo da se, nakon što se utvrdi bilans stanja, ide s uvođenjem izvoznih kvota tako da se odredi tačna količina peleta koja se može izvoziti, a da pri tome potrebe domaćeg tržišta ne budu ugrožene ni u jednom segmentu.

Resorni ministar je na kraju dodao i da bi, po njegovom mišljenju, optimalno rješenje bilo da se domaćim proizvođačima peleta omogući izvoz 50% proizvodnje, a da 50% plasiraju na tržište Republike Srpske i Federacije BiH.

U skladu s najavama, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10.11.2022. godine donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet. Odlukom je propisana najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Kako je tom prilikom iz Vlade FBiH naglašeno, Federalno ministarstvo trgovine predložilo je Vladi donošenje ove odluke, a kao razlog za propisivanje ove mjere navedeni su prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualno nepošteno ponašanje pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanje uredne snabdjevenosti tržišta.

U obrazloženju Odluke, koja stupa na snagu 12.11.2022. godine, napominje se da su u proteklom periodu poslovne politike proizvođača i trgovaca peletom prvenstveno bile orijentirane ka izvozu, s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita, a pri tome ne vodeći dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta kako količinski, tako i cjenovno.

U tom kontekstu, rečeno je još, posebno se ističu trgovci koji su zbog enormno povećane potražnje za peletom bili u izuzetno povoljnoj tržišnoj poziciji i, motivisani isključivo svojim interesom, formirali nerealno i neopravdano visoke cijene.

Donošenjem ove odluke također se omogućava prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo. S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor donošenjem ove odluke i za teritorij Federacije BiH u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini.

Vlada FBiH, 10.11.2022.

Izrazivši zadovoljstvo odlukama entitetskih vlasti, ministar Košarac je još jednom izjavio da će se situacija na tržištu pratiti te, nakon što bude utvrđen bilans stanja, iznaći model kako da se odredi tačna količina peleta koja se može izvoziti, a da pri tome potrebe domaćeg tržišta ne budu ugrožene.

Nadležne institucije su se posljednjim odlukama pridružile državama u okruženju, koje su, pored ostalih mjera, ranije uvele mjeru ograničenja cijena peleta. Odlukama bi svakako cijena ovog energenta u BiH trebala biti stabilizovana, a u skladu s najavama iz Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine, na planiranim sastancima s proizvođačima pokušat će se iznaći i rješenje koje se odnosi na izvoz ovog energenta iz Bosne i Hercegovine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!