Analize

Najdalje u roku od 13 dana trebala bi biti riješena dilema o agremanu opunomoćenom ambasadoru Republike Njemačke

Na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH javnost je 2.9.2022. godine obaviještena da je, nakon glasanja, s dva glasa “za” (predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom “protiv” (član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik) ovo tijelo izvršne vlasti u BiH donijelo Odluku o davanju agremana izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomasu Fitschenu.

Foto: Twitter nalog @MiloradDodik

Tom prilikom iz Predsjedništva su i podsjetili da je ta tačka bila i na dnevnom redu 29. redovne sjednice, ali da ni tom prilikom nije postignut konsenzus:

Ova tačka je bila na dnevnom redu 29. redovne sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas, na 157. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, nije postignut konsenzus o ovoj odluci iz oblasti vanjske politike, u skladu sa članom 42., st. (3) i (4) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 i 22/14), srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH, 2.9.2022.

U svom javnom istupu nakon potonje sjednice, Dodik je, pored ostalog, izjavio da nije smatrao da tačka dnevnog reda u vezi s Prijedlogom odluke o davanju agremana za njemačkog ambasadora ima vanredni karakter i da treba da bude na dnevnom redu, te naglasio da će u vezi s ovom tačkom “u naredna tri dana odlučiti da li će uložiti veto, odnosno pokrenuti vitalni nacionalni interes”.

Izjavivši i da je njegova obaveza da vodi politike isključivo u interesu Republike Srpske, Dodik je ustvrdio da je sadašnja politika Njemačke usmjerena protiv Republike Srpske.

Iz Njemačke stiže rezolucija o ukidanju Republike Srpske i nameće se nelegitimni Kristijan Šmit i to apsolutno govori da su njihove namjere loše i mi moramo to da odbacimo. Ne smijemo da prihvatimo, zato što su oni ekonomski moćna i velika sila, da budemo ovdje politički potlačeni i uniženi.

Milorad Dodik, 2.9.2022.

Time je Dodik ostao dosljedan svom stavu koji je iznio nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se ovo pitanje prvobitno razmatralo. Podsjećamo, obrazlažući tada svoju odluku da glasa protiv davanja agremana Thomasu Fitschenu, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda izjavio je da novi njemački ambasador “dolazi da realizuje politike, a ta politika je Rezolucija Bundestaga:

Nisam lud. Šalju nam vojnike ovdje. Pa nam šalju nelegalnog tipa koji je bjesnio na televiziji. I ja sada trebam čekati ponovo njegov bjesnilo? Pa vode politiku satanizacije Srba i trebamo slavodobitno ga dočekati i bacati se u Miljacku na glavu, koja nema vode.

Milorad Dodik, 26.8.2022.

Dodavši i da će se svom snagom suprotstaviti politici Njemačke, postavljajući pitanje, kako je rekao, političarima u Sarajevu “da li su dobili nešto od okupacije Njemačke i gdje su njemačke firme u Federaciji”, najavio je da će i na narednoj sjednici Predsjedništva BiH ostati dosljedan svom stavu:

Zato nisam htio dati agreman i takav će biti moj stav. Vjerovatno će to biti tačka na sljedećoj sjednici Predsjedništva.

Milorad Dodik, 26.8.2022.

Ubrzo je uslijedila i reakcija zvaničnog Berlina. Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, putem Ambasade BiH u Berlinu, obaviješteno je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je za njemačku stranu neprihvatljiva takva odluka Predsjedništva BiH, te je naglašeno da “ukoliko u kratkom roku ne dobije jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država, odnosno dobijanje kandidatskog statusa“.

Nakon ovog oštrog pisma, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražen je sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke kako bi, navedeno je, pojasnili situaciju u vezi s odbijanjem agremana za budućeg ambasadora Njemačke u BiH Thomasa Fitschena.

Između ostalog, iskazano je i duboko žaljenje usljed ovako neplaniranog razvoja dešavanja, kao i nedvosmislena opredijeljenost za održavanje i jačanje dostignutih bilateralnih odnosa s Republikom Njemačkom, dokazanim partnerom BiH.

Shvatamo vaše razočarenje medijskim natpisima koji su prenijeli određene informacije sa sjednice Predsjedništva BiH održane 24. augusta 2022. godine, ali želimo dati i dodatna pojašnjenja koja će nadamo se pružiti objektivniju sliku ovog nemilog i svakako nepotrebnog događaja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 28.6.2022.

U svakom slučaju, neće se dugo čekati na odgovor da li će i kada donesena odluka o davanju agremana izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomasu Fitschenu stupiti na snagu.

Naime, od dana donošenja odluke, u skladu s Ustavom BiH i poslovnikom Predsjedništva BiH, Dodik ima 72 sata da odluči da li će, da bi pokušao odluku osporiti, koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji mu je u ovom slučaju dostupan.

U 72-satnom roku od završetka sjednice na kojoj je usvojena odluka iz prethodnog stava, član Predsjedništva koji nije saglasan može je proglasiti destruktivnom za vitalni entitetski interes, odnosno za teritoriju s koje je izabran. Proglašenje se u pisanoj formi dostavlja generalnom sekretaru, koji ga odmah distribuira ostalim članovima Predsjedništva i upućuje ga u ovlašteni entitetski organ.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Ukoliko se za to ne odluči, odluka o davanju agremana će nakon isteka ovoga roka stupiti na snagu.

S druge strane, ako bude korišten mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, u skladu s članom V Ustava BiH, o Odluci će se Narodna skupština Republike Srpske morati očitovati najdalje deset dana od trenutka upućivanja zahtjeva da se to pitanje razmatra u tom zakonodavnom tijelu.

Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Ustav BiH

Kako to nalažu obavezujuće procedure, najdalje za 13 dana od posljednje sjednice Predsjedništva BiH trebala bi biti riješena dilema da li će izvanredni i opunomoćeni ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen stupiti na svoju dužnost u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, 2.9.2022. godine, na optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda, za Nezavisne novine je iz ambasade te zemlje u BiH odgovoreno da su one neodržive i neutemeljene.

“Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje Republike Srpske”, navedeno je tom prilikom, uz podsjećanje da Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH ž, u kojoj su svim njenim građanima, sa svim njihovim posebnostima, zagarantovana prava i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!