Analize

Najavljena vojna vježba OSBiH i Vojske Srbije i Američko-jadranska povelja

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Saveza samostalnih nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prije nekoliko dana u Banjoj Luci susreo se sa Nebojšom Stefanovićem, ministrom odbrane Srbije. Među temama sastanka našla se i organizacija vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, koja bi se trebala organizovati na Manjači.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ovdje je razgovor o mogućnosti da Srbija, zajedno sa Oružanim snagama BiH, održi vojnu vježbu na Manjači. Mi smo pokrenuli u okviru Predsjedništva, okvirna odluka za to postoji. Predstoji da se detalji oko svega toga dogovore. Naravno, ne moram ponovo reći to što nekad djeluje kao izlaz za mnoge, ali pandemija je taj okvir u kome ćemo se kretati i, čim se stvore uslovi van pandemije, ta vježba će se održati ovdje na Manjači. Mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Milorad Dodik, 10. 3. 2021.

Nakon održanog sastanka Dodika i Stefanovića, pojedini mediji, a među njima i Radiotelevizija Republike Srpske, informisali su javnost da će “Srpska i Srbija organizovati prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači”, iako je Dodik jasno kazao da se radi o vježbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), reagovao je na sastanak Dodika i Stefanovića, referirajući se na medijske izvještaje da će RS i Srbija organizovati vojnu vježbu.

Očekivano je bilo makar da demantuju netačan navod i da pojasne da je to vježba dvije države, Bosne i Hercegovine i Srbije, a nikako manjeg entiteta i Srbije. Nadamo se da ovaj potez ne znači da su Komšić i Džaferović u potpunosti pristali na igru Dodika u kojoj slabi institucije države i neustavno sa pozicije u državnom Predsjedništvu jača odnose entiteta sa Srbijom (…) Ipak, sve je izvjesnije da ćemo u režiji Milorada Dodika i Ministarstva odbrane BiH umjesto članstva u NATO-u gledati vojne smotre Srbije uz pljesak Rusije i muk ostatka državnog vrha. Sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine preduvjet su za jačanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda, što ujedno vodi unapređenju vanjskopolitičke pozicije i ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu. Jačanje sigurnosti razvija se putem aktivne politike prema EU i NATO-u, a nikako vojnim vježbama koje samo retrogradno vraćaju BiH u poziciju koja je od tog cilja udaljava.

Nermin Nikšić, 11. 3. 2021.

Sifet Podžić, državni ministar odbrane, reagovao je povodom Nikšićevih istupa, te je objasnio da je održavanje vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije planirano u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO, te provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju, a ne, kako gospodin Nikšić tvrdi, nešto protivno aktivnostima u procesu euroatlanskih integracija.

Sifet Podžić, 11. 3. 2021.

Inače, Američko-jadranska povelja osnovana je 2003. godine između Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije i SAD-a, a osim navedenih, zemlje članice su i BiH i Crna Gora, dok Srbija, Slovenija i Kosovo imaju status posmatrača. Američko-jadranska povelja ima tri foruma: na nivou ministara vanjskih poslova, ministara odbrane i načelnika generalštabova.

Američko-jadranska povelja pokrenuta je inicijativom Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u cilju pomoći zemljama aspiranticama za pridruživanje NATO-u. Dokument službenog naziva „Povelja partnerstva između Makedonije i Albanije te Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država“ potpisan je u maju 2003. godine u Tirani. Ovoj inicijativi su se 2008. godine pridružile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a Srbija je prihvatila status posmatrača. Od 2008. godine neslužbeni naziv ove inicijative promijenjen je s A-3 na A-5, što simbolizira broj uključenih članica. Jadranska povelja predstavlja strateško partnerstvo među članicama ove inicijative koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u regiji, a s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i odbrambene institucije.

Ministarstvo odbrane BiH

Što se tiče održavanja vojne vježbe Oružanih snaga na Manjači, podsjećamo da je na sjednici održanoj u novembru 2020. godine Predsjedništvo BiH primilo k znanju informaciju o održavanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o organizovanju i realizaciji bilateralne vojne vježbe uz učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije.

Predsjedništvo BiH, 19. 11. 2020.

Nakon navedene informacije iz Predsjedništva BiH, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, u razgovoru za Radio Slobodna Europa kazao je da je ovo prva takva vježba na tlu naše zemlje od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jeste prvi put da je u Bosni i Hercegovini, ali nije prvi put da su vojnici iz Vojske Srbije na vježbama kod nas. To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO. To je samo provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju. Izvest ćemo je i na Manjači. To je standardna saradnja koju smo imali i prije i koju ćemo imati i u budućnosti.

Sifet Podžić, 24. 11. 2020.

Da li će najavljena zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije biti održana, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno jeste da je regionalna saradnja u svim oblastima jedan od stubova vanjske politike Bosne i Hercegovine, što je jasno navedeno u Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018 – 2023, usvojenoj od Predsjedništva BiH, a o kojoj je Istinomjer detaljno pisao.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!