Ispunjeno

Salko Tursunović novi predsjednik Skupštine opštine Srebrenica

Predsjednik SNSD-a Srebrenica i potpredsjednik Skupštine opštine (SO) Srebrenica Radomir Pavlović 19.8.2021. godine najavio je smjenu Ćamila Durakovića s mjesta predsjednika SO Srebrenica, ali i imenovanje njegovog nasljednika, i to u zakonskom roku od 60 dana nakon najavljene Durakovićeve smjene.

Foto: Vijesti.ba

Pavlović je, s tim u vezi, za Nezavisne novine ustvrdio da će za smjenu glasati 15 srpskih odbornika, najavljujući sjednicu Kolegijuma SO Srebrenica za 25.8.2021. godine, nakon čega bi, prema njegovim riječima, zakonodavno tijelo ove lokalne zajednice zasjedalo desetak dana kasnije:

Na dnevnom redu Kolegijuma prva tačka biće to. U Skupštini je 15 Srba, a treba nam 11 ruku. Dakle, smjena je sigurna. Inicijativu su potpisali svi srpski odbornici, a naći ćemo mehanizam da se to završi, odnosno da ne bi ko pokušao da nešto uradi parama. Dogovorićemo se svi da pokažu listić načelniku i da onda bude ubačen.

Radomir Pavlović, 19.8.2021.

S obzirom na to da, u skladu sa Statutom Opštine Srebrenica, predsjednik SO ne može biti iz reda istog konstitutivnog naroda kao načelnik opštine, te da, u ovom slučaju, mora biti Bošnjak, na pitanje ko će naslijediti Durakovića, Pavlović je izjavio da se to na narednoj sjednici SO neće desiti, da se “vode pregovori među Bošnjacima”, te da će imenovanje novog predsjednika SO Srebrenica biti riješeno u zakonskom roku:

Oni pokušavaju tu ponovo da naprave neku krizu, da se niko ne javi, da dignu to na nivo stranaca. Uglavnom, u roku od 60 dana treba to da riješimo, zakon tako nalaže.

Radomir Pavlović, 19.8.2021.

U svojoj reakciji, Duraković je naveo da odbornici iz srpskih stranaka “jednim oblikom političkog nasilja pokušavaju promijeniti legitimnu volju Bošnjaka”:

Dakle, pozicija predsjednika Skupštine opštine Srebrenica nije izraz legitimne volje srpskih odbornika, već zakonska klauzula, gdje se kaže da, ako načelnik dolazi iz reda jednog naroda, a u ovom slučaju u pitanju je Srbin, Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine.

Ćamil Duraković, 19.8.2021.

Dodavši, pored ostalog, da “ovo nije udar na Ćamila, nego udar na poziciju predsjednika Skupštine opštine, koja po zakonu pripada Bošnjacima”, Duraković je ustvrdio da će u slučaju njegove smjene “jednonacionalno biti smijenjena pozicija koja pripada drugoj etničkoj grupi, što će dovesti do ozbiljne političke krize”, te dodao da drugog prijedloga neće biti:

Neće biti drugog prijedloga, to je stav naše koalicije.

Ćamil Duraković, 19.8.2021.

Podsjećamo, nakon što je Duraković krajem jula ove godine podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog, kako je u prijavi navedeno, poricanja genocida u Srebrenici, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je:

Stavićemo smjenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka iz Srpske.

Milorad Dodik, 30.7.2021.

Prvi konkretan korak u pravcu Durakovićeve smjene učinjen je 25.8.2021. godine, kojom prilikom su osam odbornika u SO Srebrenica, Miloš Milovanović, Dragiša Grujičić, Nikola Simić, Sanja Močević, Veljko Ristić, Radomir Pavlović, Dragiša Glišić i Bojan Josipović, u skupštinsku proceduru uputili prijedlog za opoziv Ćamila Durakovića s mjesta predsjednika SO Srebrenica.

U obrazloženju prijedloga navodi se:

Prijedlog podnosimo zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, odnosno predsjednika SO, a ne u svoje lično ime, te kršenja poslovnika u vezi zakazivanja SO. Također, razlog za opoziv je uzastopno kršenje Ustava RS-a, negiranje RS-a te omalovažavanje funkcionera Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

25.8.2021.

Najavljena sjednica SO Srebrenica održana je 16.9.2021. godine, a na njoj je, glasovima 15 odbornika, Ćamil Duraković smijenjen s mjesta predsjednika SO Srebrenica. U nastavku sjednice je isti broj odbornika za novog predsjedavajućeg SO Srebrenica izabrao Salku Tursunovića.

Ovim Istinomjer obećanju Radomira Pavlovića, da će Duraković biti smijenjen s funkcije predsjednika SO Srebrenica, te da će u zakonskom roku biti izabran njegov nasljednik, daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!