Radi se na tome

Najavljen rok završetka zeničke obilaznice

Jedna od tri dionice autoputa A1 koje čine zeničku obilaznicu završena je 2018. godine, sa nešto više od godinu dana kašnjenja. Najavljeno je da će druga dionica biti završena 2019. godine, ali na njoj se još uvijek radi. Treća dionica ove obilaznice se gradi prema planu, a novi rok završetka ovih 11 kilometara autoputa je novembar 2020.

Radovi na zeničkoj obilaznici, odnosno dionicama Drivuša-Klopče, Klopče-Donja Gračanica i dijelu dionice Donja Gračanica-Tunel Zenica, trebali bi biti zavšreni do novembra 2020. godine, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća Autoceste FBiH (Autoceste FBiH).

Od početka gradnje Zenička obilazanica koja je duga 11 kilometara, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C i to uglavnom zbog karakteristika terena, velikog broja klizišta i podzemnih voda. Ovaj značajan projekat će biti završen do novembra. Radi se o dionicama Drivuša-Klopče, Klopče-Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica-Tunel Zenica.

JP Autoceste FBiH, 30. juni 2020.

Podsjećamo, radovi na nastavku ovog dijela Koridora Vc svečano su započeli krajem septembra 2014. godine. Tada je počela izgradnja dionice Drivuša-Klopče, dok je rok za završetak radova bio je 30 mjeseci, odnosno do polovine 2017. godine. Sa nešto više od godinu zakašnjenja, u novembru 2018. godine, Autoceste FBiH su objavile video prilog u kojem se navodi da su tehnički radovi završeni te da je u toku priprema dokumentacije za tehnički prijem.

Radovi na poddionici Klopče – Donja Gračanica, čiji je završetak najavljen za polovinu 2019. godine, još uvijek su u toku. Početkom maja 2020. godine završeno je spajanje dvije strane vijadukta Babina Rijeka na toj dionici. Tada je rečeno da će kompletni radovi na vijaduktu biti okončani za dva i po mjeseca. Radovi se odvijaju i u tunelima Ričice i Pečuj gdje se vrši ugradnja elektro opreme, a radi se i na izgradnji vijadukta Pehare.

Kako stoji u saopštenu na stranici Autocesta FBiH, izgradnja dijela dionice Donja Gračanica -Tunel Zenica se odvija predviđenom dinamikom.

Inače, Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić, nakon što je u martu 2018. godine najavio da bi čitav Koridor Vc mogao biti završen za šest-sedam godina, isto je ponovio u junu 2020. godine, o čemu je pisao i Istinomjer.

Realno je očekivati da bi za šest do sedam godina mogli zatvoriti cijeli koridor Vc. Imamo dovoljno finansijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj.

Fadil Novalić, 25. juni 2020

Istinomjer će pratiti da li će, šest godina nakon što je na korištenje predat i posljednji kilometar autoputa A1 na Koridoru Vc, građani i građanke BiH u novembru dobiti na korištenje još 11 kilometara autoputa prema sjeveru. Do tada, obećanje JP Autoceste FBiH da će u novembru biti završen projekat zeničke obilaznice ocjenjujemo kao radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!