Neistina

Načelnik Kozarske Dubice nasjeo na šalu o koronavirusu

Nakon što je zastupnica u Skupštini KS Bibija Kerla u javnosti prepričala staru prepakovanu lažnu vijest kao novu istinu o koronavirusu i načelnik Općine Kozarska Dubica Radenko Reljić, prepričao je svoja saznanja i predviđanja o širenju koronavirusa.

U izjavi, koju je najvjerovatnije dao nakon sastanka Kriznog štaba opštine Kozarska Dubica za praćenje situacije u vezi pojave koronavirusa, a koja se pojavila na snimku korisnika društvene mreže Youtube, a kasnije se proširila i na drugim društvenim mrežama, Reljić je rekao:

Podaci koji nam dolaze iz svijeta nisu baš najoptimističniji, da će zbog toga taj virus, kao što sam rekao, on mutira. Već postoje najave da će doći neka verzija dva'cetka iz Kine pa čak i dva'cetka pro, tako da će nastati jedan zamah, znači mislim…

Radenko Reljić, 13. mart 2020.

 

Da ne postoje nikakve najave o mutaciji virusa covid-19 u covid – 20 ili čak covid – 20 pro, jasno je odmah nakon pretrage ovih pojmova na zvaničnoj internet stranici Svjetske zdravstvene organizacije, koja redovno objavljuje novosti i relevantne studije o koronavirusu.

Inače pojmovi koji se odnose na mutiranu verziju koronavirusa već nekoliko dana kruže društvenim mrežama kao šala koja koronavirus dovodi u kontekst softverske industrije koja često svoje verzije programa naziva “lite” ili “pro”.

S obzirom da je Reljić, u čijoj biografiji stoji da je i sam ljekar, očigledno “nasjeo” na internet šalu te istu predstavio kao “nove podatke koji dolaze iz svijeta”, Istinomjer će njegovu tvrdnju o mutaciji koronavirusa ocijeniti kao neistinitu.

U cilju boljeg informisanja i izbjegavanja čestih zabluda i pogrešnih informacija o koronavirusu, savjetujemo da pogledate i rubriku “Myth busters” na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!