Nedosljedno

Načelnik Bosanskog Petrovca prekršio mjere i naredbu koju je sam potpisao

Nakon što se, uprkos mjerama zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, držanja socijalne distance te zabrane rada ugostiteljskih objekata, 04. 05. 2020. godine u javnosti pojavio snimak zabave u jednom od sarajevskih restorana koji su, zbog očitog kršenja navedenih mjera, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) ubrzo prekinuli, javnost je svjedočila još jednom “druženju” koje je drastično kršilo propisane mjere.

Kako je potvrđeno iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, druženje na kojem se “okupio veći broj osoba koje su prisustvovale okretanju janjeta na ražnju”, organizovao je načelnik Opštine Bosanski Petrovac, Dejan Prošić.

Sve se dešavalo u zaseoku Bukovača, a na druženju su bili i šef Civilne zaštite i komandir vatrogasne brigade koji su na skup stigli vatrogasnim vozilom.

Bilo je 11 osoba i prekršene su sve naredbe Federalnog štaba civilne zaštite. Dakle, okupilo se više od pet osoba, okupljeni nisu nosili maske niti su poštovali socijalnu distancu. Svim prisutnim osobama su izrečene zakonom propisane sankcije.

MUP USK, 5. maj 2020.

Pored toga što su prekršene sve naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, načelnik Prošić nije se pridržavao mjera i naredbe koju je sam potpisao. O tome svjedoči Naredba od 23. 03. 2020. godine donesena od strane Opštinskog štaba civilne zaštite Bosanski Petrovac čiji je komandant upravo načelinik Prošić.

U Naredbi se u tako u stavu 1. navodi:

Naređuje se zabrana kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metara na području općine Bosanski Petrovac.

Komandant opštinskog štaba CT, Dejan Prošić, 23. mart 2020.

Ovim Istinomjer stav načelnika Dejana Prošića spram poštivanja naredbi propisanih od strane Opštinskog štaba civilne zaštite Bosanski Petrovac čiji je on komandant ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!